Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Någon verkar ha försökt sätta eld på Gottsunda kyrka. Foto: Ulf Klingström, Wikimedia

Brand i Gottsundakyrka tros vara anlagd

Fasaden till Gottsunda kyrka i Uppsala har eldhärjats. Strax efter midnatt larmades Räddningstjänsten om en brand i kyrkan. – Ingenting är heligt längre, säger en person i Gottsunda till Sveriges Radio.

Nyheter · Publicerad 20:00, 25 feb 2020

– Den initiala branden är släckt, men nu jagar vi glödbränder inne i fasaden. Det är ju en träkyrka så det har tagit sig på baksidan av fasaden också, säger Göran Norman, ledningsoperatör vid räddningscentralen Mitt klockan 00.45.

Två timmar senare kunde räddningstjänsten lämna platsen.

– Det har ju blivit en del rökskador och brandskador, och innan vi kan säga att det är klart måste vi bryta upp och frilägga och jobba inuti konstruktionen, säger Göran Norman.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden.

Polisen uppger på sin hemsida att branden var anlagd och en anmälan om grov skadegörelse genom brand är upprättad.

Branden väcker många känslor i Gottsunda.

– Jag blev bestört och trodde först att kyrkan var helt nedbrunnen, säger församlingsherde Boel Hössjer Sundman till Sveriges Radio.

Även vanliga invånare uttrycker bestörtning.

– Det är förskräckligt. Det tror jag att alla Uppsalabor känner: Att ingenting är heligt längre, säger en person till Sveriges Radio.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00