Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Börje vill nå ut med evangeliet via tv

Nyheter · Publicerad 09:30, 23 jul 2008

Sålde företaget och
räddade Kanal 10 ÄLMHULT Knäckt efter att ha löpt gatlopp i massmedia golvades den förre sortimentschefen på Ikea, Börje Claesson, av Gud själv. Allt vände och nu ger han sitt liv som pionjärpastor och vd för Kanal 10.

Andens kraft och företagsamhet var självklara pelare i det pingsthem där Börje växte upp.
– När det gick tungt eller om pengar saknades, böjde vi knä och bad, på så vis fick man jobb och pengar, förklarar Börje Claesson som gick i den företagande pappans fotspår.
Men där väntade större utmaningar än vad Börje kunnat föreställa sig. Ihop med brorsan Henry övertog han pappans belysningsindustri hemma i Bredaryd. När man förlorade storkunden Ikea, rasade företaget med 60 anställda och konkursen var ett faktum. Börje och hustrun Britt flyttade till Norrland där han drev bolag inom belysningsindustrin. Börje designade själv nya lampmodeller som fick uppmärksamhet i internationell designpress. Snart kom en förfrågan från Ikea om han ville bli deras produktchef. Börje minns hur Britt grät när paret flyttade till Älmhult 1983.
– Jag grät över hur vackert det var här nere, säger hon med en gest mot örika Möckelns mörkblå, krusiga vattenspegel.

Det gick bra på Ikea och Börje Claesson befordrades till sortimentschef. Nu väntade god lön, resor världen över och direktkontakt med Ingvar Kamprad själv.
– Jag var hemma hos honom och en gång var han hemma hos oss. I ett tackbrev tackade han särskilt för Britts goda mat, säger Börje och växlar varma ögonkast med hustrun.
Efter drygt fem år på Ikea var han emellertid slutkörd och nappade på ett erbjudande att bli vd för ett industriföretag i Vilhelmina. Tillsammans med brodern Henry, som också anställdes, lyckades man snabbt vända 20 års minusresultat till vinst. Ägarna var nöjda och Börje Claesson fick nu ansvar för flera bolag.
Efter en tid värvades han av ett stort norskt företag, som av ekonomiska skäl plötsligt tvingades dra tillbaka sitt erbjudande. Börje Claesson som sagt upp sig från den förra vd-tjänsten blev plötsligt arbetslös och fick snart ekonomiska problem.
– Det mesta av mina löner hade ätits upp av den tidens 75-procentiga marginalskatt. Dessutom var Britt hemma med våra sex hemmaboende barn, utan inkomst. Vi tvingades till och med att låna pengar för att ens ha mjölk på bordet, säger Börje.

Med lånade pengar köpte han, 1994, också ett antal bolag som producerar telefonkataloger. Branschen var vid den här tiden glödhet och drog även till sig oseriösa aktörer. I pressens jakt på dessa råkade också Börje Claesson i onåd. Börje framhåller att han har tagit beslut som inte alltid varit så lyckade.
– Men det har aldrig varit fråga om medveten oärlighet från min sida och jag har alltid försökt att göra rätt för mig, säger han.
Alldeles innan skriverierna mot honom bröt ut, hade Börje och en grupp kristna börjat planera för en pionjärförsamling i Älmhult: Citykyrkan. Detta hade skapat stora frågetecken hos en del andra kristna i Älmhult och skriverierna spädde på misstänksamheten mot honom.
Som aldrig förr sökte Börje nu Gud under långa perioder av bön och fasta. Han drabbades av djup förkrosselse och en ny Gudsnärvaro i sitt liv. Ofta fick han förbön och överväldigades av Guds kraft.
– Flera gånger låg jag utslagen på golvet, säger han med ett leende.
Börje beslöt sig för att aktivt välsigna den reporter som anförde skriverierna mot honom. Detta enligt Jesu befallning om att älska sin ovän och be för dem som förföljer dig.
– Angreppen på mig i pressen fortsatte ända tills reportern dog ett och ett halvt år senare, berättar han.

Ryktesspridningen hade dock fått negativ återverkan på företagets försäljning, och 1998 tvingades Börje Claessons samtliga bolag i konkurs. Börje drogs själv med i fallet eftersom han hade pantsatt sina personliga ägodelar.
Hans bolag auktionerades ut i konkursen, kvar blev bara en internetdel som ansågs värdelös. Börje slogs av tanken att med hjälp av denna spillra starta en telefonkatalog på nätet.
– Vi kom så rätt i tiden, just när utvecklingen av sådana här tjänster på nätet exploderade.
2004 sålde Börje Claesson företaget med en kraftig vinst som gjorde det möjligt att förvärva Kanal 10.
– Jag bara visste att jag visste att Gud kallat mig till detta. Jag hade ju kunnat skaffa oss en sommarstuga i Spanien och levt goda dagar där med min familj. Men jag har alltid haft en passion för Jesus och jag visste att tv når ut, säger han.
Sonen Andreas tog sig an uppgiften att bygga upp det tekniska tv-arbetet. Den löpande ekonomin är ett ständigt trosprojekt, men tack vare stödet från det kristna fotfolket har arbetet kunnat fortsätta. På senare tid har även kristna ledare hört av sig och velat föra samtal.
– Det har formligen exploderat, säger Börje Claesson full av tillförsikt.

Mer än något annat gläds han och hustrun över de sju vuxna barnen och deras familjer som alla är kristna och aktiva i tjänst för Gud. Börje konstaterar att Britt gjort ett hästjobb med de sju barnen. Trots att han själv ofta varit på resande fot har han haft för vana att vara aktiv med barnen när han varit hemma. Tydlig fostran, mycket kärlek och gemensam familjebön är det enda recept han känner till för lyckat föräldraskap.
Sonen Andreas som sitter med under hela intervjun bara instämmer:
– Vi har på nära håll sett hur mamma och pappa har kastat sig på Gud i alla situationer, och vi har sett Guds trofasthet genom allt, konstaterar han.
Sedan något år har Börje Claesson övertagit uppgiften som huvudpastor i Citykyrkan. Församlingen har runt 150 medlemmar, pionjärarbeten på fem platser i södra Sverige och en Jesusfestival som i sommar hålls för tionde året.
– Det är fantastiskt att få uppleva hur Gud för en in i något nytt i min ålder. Att få se människor bli frälsta och ett förvandlat Sverige är den passion som i dag driver mig och min fru.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10

Nederländerna stoppar bidrag till Islamic Relief

Islamism. Den muslimska biståndsaktören Islamic Relief Worldwide (IRW) har skakats av flera skandaler den... fredag 22/1 08:38