Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Bordellhärvan blev till att börja med Geijeraffären, som därefter blev ingenting

Nyheter · Publicerad 16:34, 23 jan 2008
Sveriges media-etablissemang och svensk underrättelsetjänst samarbetade för att mörklägga omfattningen av Bordell-härvan.
Att Sverige toppolitiker umgicks med prostituerade, där en del var minderåriga och andra var i klorna på Warsawa-paktens underrättelsetjänst, kunde ha blivit en av Sveriges största rättsskandaler genom tiderna.
I augusti 1976 gav rikspolischef Carl Persson en promemoria till statsminister Olof Palme som, om den hade blivit offentlig, skulle ha vänt upp och ned på Sveriges politiska etablissemang.
Uppgifterna i Persson skrivelse handlade om att ledande svenska statsråd och politiker, samt höga militärer, umgicks med prostituerade som förmedlades av Doris Hopp, som hade gripits misstänkt för koppleri några månader tidigare.
Flera av dessa prostituerade hade dessutom anknytning till främmande makts underrättelsetjänst. Att flera av de prostituerade flickorna var minderåriga, gjorde ärendet till en jätteskandal. Det handlade om småflickor i 13-14-årsåldern som var omhändertagna för samhällsvård och bodde på Ulvsunda ungsdomshem.
Den svenska säkerhetstjänsten kunde konstatera att bordellverksamhetens högra hand var en polsk prostituerad som anlitades av den polska underrättelsetjänsten. Säpo bedömde att ytterligare minst en av de polska kvinnorna i Doris Hopps stall var i klorna på Polens hemliga underrättelsetjänst.

Den 18 november 1977 toppade Dagens Nyheter förstasidan med Peter Bratts nyhetsartikel om att rikspolischef Carl Persson redan 1969 hade varnat Olof Palme för att Lennart Geijer var en säkerhetsrisk på grund av sina kontakter med en ung prostituerad kvinna med koppling till den undre världen. Peter Bratt skrev i samma tidning att Geijers namn även förekom i Bordellhärvan.
I själva verket var fem socialdemokratiska statsråd, två centerpartistiska toppolitiker och en folkpartist som var riksdagens vice talman, involverade. Men bordellhärvan förvandlades via DN-artikeln till Geijer-affären, men samtliga uppgifter avfärdades av Geijer.
Både Aftonbladet och Expressen avfärdade DN:s uppgifter som lögn, skvaller och förtal. I Expressen lovade polisen Morgan Svensson med sitt hedersord att Geijers namn inte förekom i utredningen.
Ebbe Carlsson, som hunnit blivit chefredaktör på Västgötademokraten, visste redan kvällen innan DN-artikeln att Peter Bratt skulle skriva om Geijer-affären och reste redan på natten upp till Stockholm för att tillsammans med Olof Palme och Hans Dahlgren lägga upp riktlinjerna för en dementi. Ebbe Carlsson och dementigruppen arbetade som en centralredaktion.

Teodorescu: Abortdebatten har blottat åsiktskorridoren

Ofödda. Den abortdiskussion som föregick EU-valet visade att respekten för olika åsikter lyser med sin frånvaro i Sverige. Det skriver Alice Teodorescu i en...

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...