Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

”Borde komma från den valkrets där de ställer upp”

Gemensamma riksdagslistor ”bryter mot idén om riksrepresentation”. Det menar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, med särskild inriktning mot valforskning.

Nyheter · Publicerad 08:20, 5 mar 2021

Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar att gemensamma riksdagslistor inte är ovanligt, framför allt som ett sätt att garantera att partiledaren kommer in i riskdagen.

I senaste valet satte Kristdemokraterna till exempel Ebba Busch som nummer ett i Jönköping, trots att hon är från Uppsala.

– Skälet är taktiskt; för att se till att partiledaren kommer in i riksdagen, kommenterar Henrik Ekengren Oscarsson till Världen idag.

Det finns två sätt för ett parti att komma in i Riksdagen. Antingen genom att få minst 4 procent av alla rösterna i hela landet, eller också att få minst 12 procent i en av de 29 valkretsarna.

Henrik Ekengren Oscarsson tycker att partier som lägger fram gemensamma listor går emot tanken på att riksdagsledamöterna ska representera människor i hela landet.

– Partierna bryter mot idén om riksrepresentation med gemensamma listor. Men det är ju inte förbjudet att göra så här med dagens system, skriver Henrik Ekengren Oscarsson.

– En regel om att kandidater måste komma från den valkrets där de ställer upp tycker jag borde vara rimlig, men då kanske antalet kretsar behöver minskas från dagens 29 till kanske 15.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00