Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Annette Carlson (M), kommunalråd för Moderaterna i Borås och riksdagsledamot Jan Ericson (M) i samtal med rektor Nils-Håkan Sjölin (till höger) vid ett politikerbesök på Borås kristna skola med anledning av att de på fyra år höjt andelen gymnasie­behöriga elever till hundra procent. Foto: Samuel Teglund

Borås kristna skola topplacerad

Riksdagens utrednings­tjänst har på uppdrag av Mode­raterna tittat närmare på vilka 30 skolor i Sverige som höjt andelen gymnasiebehöriga elever mest de senaste åren. På måndagen fick en av dessa, Borås kristna skola, besök av riksdagsledamoten Jan Ericson (M).

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 nov 2013

Just nu reser moderater som sitter i riksdagens utbildningsutskott runt till de 30 skolor i landet som enligt Riksdagens utredningstjänst höjt andelen behöriga elever till gymnasiet mest under de senaste åren.
På måndagen fick lärarkåren på Borås kristna skolas högstadium besök av kommunalrådet Annette Carlson (M) och riksdagsmannen Jan Ericson, som dessutom hade med sig en tårta.
– Vi tycker att andelen elever är väldigt viktigt eftersom man annars inte klarar av skolan och sedan inte kommer in på gymnasiet. Det är oerhört viktigt med behörighet, underströk Jan Ericson vid besöket.

Borås kristna skola är en av två skolor i Västsverige som står med på listan. Rektorn Nils-Håkan Sjölin, lyfte också fram att man är bland de skolor i Västra Götaland som nått högst när man mäter utifrån Skolverkets verktyg "Salsa". Då räknas skolornas resultat fram genom att betygsresultaten sätts i relation till bland annat faktorer som föräldrarnas utbildningsnivå och andelen elever med utländsk bakgrund.
– Det finns en missuppfattning att vi har väldigt fina resultat men att det är för att elevgruppen är en sådan som förväntas prestera. Men det stämmer inte, vi ligger högt i Salsavärdet och till exempel har 50 procent av våra elever rätt till modersmålsundervisning.
Jan Ericson höll med om att det finns utbredda fördomar mot friskolor.
– Friskolor har generellt sett en större andel elever med åtgärdsprogram än vad andra har. Så det här att påstå att man skulle ha gallrat elever för att få de enklaste och bästa, det finns det inget stöd för egentligen, sa han och menade att det är fel att generalisera om skolform eftersom problem finns hos såväl kommunala skolor som i fristående.
– För oss är mångfalden viktig, att man kan välja själv. Samma krav ställs på friskolor och kommunala skolor.

Både lärarna och rektorn lyfte fram småskaligheten som en fördel i arbetet att hjälpa elever som kämpar med att klara gymnasiebehörigheten.
– Det är jobbigt i vissa lägen att vara en liten skola och att inrymma allt som behövs. Men vi vet också att vi kan utnyttja småskaligheten. Vi har nära till varandra, känner varje individ och kan lätt ta en diskussion mellan lärare, elever och föräldrar för att hitta goda och flexibla lösningar, sa Nils-Håkan Sjölin.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...