Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Bör vi förbjuda muslimska skolor och böneutrop?

Har sverigedemokrater rätt när de oroar sig för islams utbredande i Sverige? Det är en fråga som tas upp i Veckans nyheter, apropå de riksdagsmotioner om islam som lämnats in i årets motionsflod. Andra frågor som tas upp i programmet är antisemitismen i Malmö, debatten om ordet ”brun” och varför Gud tycks vara så hård.

Nyheter · Publicerad 12:02, 15 okt 2021

Världen idag har i veckan rapporterat om den stora konferens om antisemitism och Förintelsen som ägde rum i Malmö i onsdags. Lagom till konferensen berättade en judisk familj att de inte längre känner sig trygga i staden och att de därför ämnar flytta till Israel.

”Håll ni era fina tal så flyttar vi så länge”, sade mamman till Dagens Nyheter.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist judarnas situation i Malmö och varför hatet mot judar är så starkt i vissa grupper.

– Djupast sett tror jag att antisemitismen har andliga rötter, säger Almkvist.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är debatten om ordet ”brun” som uppstått i och med bråket mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s Agenda. Här håller Sven Almkvist med om att SD har nazistiska rötter, man han tycker att man ska titta på vad ett parti har för politik i nuläget i stället för att fokusera på rötterna.

Det tredje ämnet som tas upp är årets stora motionsflod, där det bland annat kommit förslag om att förbjuda muslimska friskolor, böneutrop och slöja på allmän plats. Sven Almkvist har olika åsikter om de olika förslagen, men tycker att minoriteten i vissa fall får anpassa sig efter majoriteten.

Den teologiska fråga som tas upp i avsnittet är varför Gud tycks vara så hård i Gamla testamentet.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.
 

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier