Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Bonnier eller Grenstedt blir ny biskop i Skara stift

Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, eller Staffan Grenstedt, lektor vid Johannelunds teologiska högskola, kommer att ta över efter Erik Aurelius som biskop i Skara stift. Det står klart efter att den första valomgången genomförts i dag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2012

På tisdagen avgjordes den första omgången av biskopsvalet i Skara stift. Ingen av de sju kandidaterna fick mer än hälften av rösterna, även om Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, var nära med sina 278 röster. Nu blir det en andra valomgång då Bonnier och Staffan Grenstedt, lektor i praktisk teologi på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, deltar. Grenstedt, som varit med och utbildat präster för Skara stift i och med sitt arbete på Johannelund, fick 91 röster vid tisdagens val.

Inför avgörandet den 27 mars är det dock Åke Bonnier som i kraft av valresultatet är stor favorit att ta över biskopsämbetet efter Erik Aurelius. När han fått chans att säga något om sig själva på stiftets webb uttrycker han följande: "Jag är en glad humorist med stort allvar och ser mig som en from person och vill tala tydligt om Jesus. Brinner för ekumenik och interreligiös dialog liksom för ett församlingsliv där alla känner sig välkomna och hemma oavsett om man är homosexuell, heterosexuell, bisexuell, transperson eller queer."

För de övriga som deltog i valet blev utfallet följande: Catharina Segerbank fick 68 röster, Jacqueline Björnram 58, Mats Hermansson 43, Carin Åblad Lundström 38 och Sonja Grunselius 11 röster.
Den 26 augusti sker biskopsvigningen i Uppsala domkyrka.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...