Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Bonnier eller Grenstedt blir ny biskop i Skara stift

Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, eller Staffan Grenstedt, lektor vid Johannelunds teologiska högskola, kommer att ta över efter Erik Aurelius som biskop i Skara stift. Det står klart efter att den första valomgången genomförts i dag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 mar 2012

På tisdagen avgjordes den första omgången av biskopsvalet i Skara stift. Ingen av de sju kandidaterna fick mer än hälften av rösterna, även om Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, var nära med sina 278 röster. Nu blir det en andra valomgång då Bonnier och Staffan Grenstedt, lektor i praktisk teologi på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, deltar. Grenstedt, som varit med och utbildat präster för Skara stift i och med sitt arbete på Johannelund, fick 91 röster vid tisdagens val.

Inför avgörandet den 27 mars är det dock Åke Bonnier som i kraft av valresultatet är stor favorit att ta över biskopsämbetet efter Erik Aurelius. När han fått chans att säga något om sig själva på stiftets webb uttrycker han följande: "Jag är en glad humorist med stort allvar och ser mig som en from person och vill tala tydligt om Jesus. Brinner för ekumenik och interreligiös dialog liksom för ett församlingsliv där alla känner sig välkomna och hemma oavsett om man är homosexuell, heterosexuell, bisexuell, transperson eller queer."

För de övriga som deltog i valet blev utfallet följande: Catharina Segerbank fick 68 röster, Jacqueline Björnram 58, Mats Hermansson 43, Carin Åblad Lundström 38 och Sonja Grunselius 11 röster.
Den 26 augusti sker biskopsvigningen i Uppsala domkyrka.

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...