Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Bönemöten samlade tusentals vid Kairo

Kristna från hela världen hade rest till Kairo för att under helgen stå i bön och lovsång tillsammans med sina egyptiska trossyskon. – Det är fantastiskt att få uppleva hur människor som levt med terror och våld så länge bara tackar Gud för allt, och får se många nya människor komma till tro, säger svensken Per-Olof Eurell, som deltog i konferensen med sin hustru Nancy.

Nyheter · Publicerad 09:49, 3 apr 2017

Temat för konferensen, som började i torsdags och avslutades på söndagen, var ”Father, glorify your Son” (Fader, förhärliga din son, ur Joh 17:1).

Omkring 13 000 besökare från hela världen beräknades komma till anläggningen i öknen mellan Kairo och Alexandria.

– Här finns många unga egyptier, men också människor från regionen och hela världen, säger Per-Olof Eurell till Världen idag på fredagen.

– Vi har träffat på folk från Singapore, Kina, Tyskland, Schweiz, USA, Kanda. Det är en väldigt internationell samling.

Nancy och Per-Olof Eurell var två av ett 40-tal deltagare från Sverige, varav ett 15-tal från Livets ord i Uppsala.

– Den största gruppen från Sverige, 24 personer, kom från Allianskyrkan i Västerås. De är födda i Egypten, Irak, Syrien och Armenien och upplever det som så viktigt att stå med i det unika skeendet i Mellanöstern just nu att de åkt hit.

Konferensen hölls i Beit El Wadi, en stor kristen anläggning i ökenområdet mellan Kairo och Alexandria. Den ägs av Kasr El Dobara Evangelical Church (KDEC), som leds av pastor Sameh Maurice och har cirka 10 000 medlemmar i Kairo.

Den stora stadion där bönekonferensen hölls rymmer 12 000 personer och används bland annat till väckelsemöten, berättar Per-Olof Eurell.

Bakom den stora bönekonferensen står 500 församlingar i Egypten och regionen.

– Här finns katoliker, kopter, protestanter – hela skaran av kristna. Kyrkan är en förföjd minoritet, och då ligger inte styrkan i att framhäva de olika fraktionerna, utan man betonar att här står vi samman, säger Per-Olof Eurell.

Han berättar att han särskilt slagits av den tacksamhet och glädje som präglat bön och lovsång, trots den svåra situationen för kristna i regionen och även i Egypten.

– De som är här är bönemänniskor som betalat ett högt pris för sin tro. Vi har hört vittnesmål från människor som mist anhöriga i självmordsattentat eller på grund av hedersvåld i släkten, säger Per-Olof Eurell.

– Men de kräver inte hämnd utan tackar Gud och prisar Jesu kärlek. De ser också att muslimer attraheras av förlåtelsen och kärleken i den kristna tron. Människor är trötta på hat och våld.

Pastor Sameh Maurice, som besökte Livets ord förra sommaren, vittnade vid helgens konferens om att 8 000 personer blivit frälsta vid en tredagars mötesserie han hållit nyligen, berättar Per-Olof Eurell.

Själv talade Per-Olof Eurell bland annat med en tunisisk man, kristen sedan några år tillbaka, som kommit resande enkom för att stå samman med andra kristna i bön.

– Han berättade att många unga tunisier kommit till tro och samlas i hemgrupper. Det är ett skeende i en region där det finns starka islamistiska krafter. Så det verkar som att en del människor som lever med IS nära inpå vänder sig från islam.

Så sent som i februari flydde stora skaror med kristna från egyptiska Sinai, efter en rad mord på kristna i staden Arish.

Den ortodoxe koptiske patriarken Tawadros II försökte i förra veckan gjuta olja på vågorna genom att säga att våldet är undantag snarare än regel. Han lovade också att de uppemot 300 familjerna som tagit sin tillflykt västerut, till bland annat staden Ismailia, snart skulle kunna återvända hem.

Men enligt Mina Thabet, forskare vid Egyptiska kommis­sio­nen för rättigheter och frihet, finns det inget som tyder på att säkerheten förbättrats i Arish eller att kristna flyttat tillbaka, skriver den egyptiska medieorganisationen Mada.

Vid bönekonferensen i Beit El Wadi låg fokus på hur hopp och ljus spirar i tider som kan verka mörka.

Ett starkt vittnesbörd kom från den grupp kristna som kommit resande från Kina för att leda bön vid konferensen.

– Delegationen från Kina vittnade att de under de senaste 15 åren bett för Egypten och Mellanöstern. Nu var de för första gången på plats i regionen och bad, under tårar och med höga rop. Bönens ande var på ett påtagligt sätt utgjuten över stadion, säger Per-Olof Eurell.

– I dag räknar man konservativt att det finns 100-120 miljoner kristna i Kina. Vissa menar att det finns 180 miljoner kristna. Detta har skett under de tuffaste omständigheterna och under förföljelse. Samma sak händer nu i Mellanöstern. Gud hör bön.

De som är här är bönemänniskor som betalat ett högt pris för sin tro.

Sara Carlsson: Så till min dotter, och alla döttrar, säger jag nu: Jag vill rädda båda liven.

Samhällskrönika Visst kan man hamna i väldigt oväntade samtal när det gäller abort? Inför att vi skulle vara med på Livets marsch förra året hade jag ett sådant...

Straff är mycket mer än rehabilitering

Ledare Kriminaliteten skapar oro i samhället och medierna rapporterar kontinuerligt om barn som rånas, om våldtäkter, skjutningar och sprängningar. Fler...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...