Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Henrik Montgomery/TT

Bön och välsignelse möjligt vid skolavslutning i kyrkan

- Det här förslaget kommer innebära att det blir möjligt att ha med konfessionella inslag i skolan i samband med till exempel skolavslutningar, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund till Världen idag om regeringens förslag till ändrad skollag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 aug 2014

Den springande punkten i diskussionen som förts i många år om skolavslutningarna har att göra just med de konfessionella inslagen, enligt Göran Hägglund.
- Det har hävdats att eftersom skolan är icke-konfessionell så kan det inte vara möjligt med konfessionella inslag till exempel i form av att sjunga psalmer eller att prästen läser välsignelsen över barnen. Men genom att det nu uttryckligen ges utrymme för konfessionella inslag i samband med skolavslutningar så hoppas jag att osäkerheten hos skolledarna ska skingras.

Är du nöjd med förslaget?
- Jag är väldigt nöjd, det är nästan ordagrant vad jag föreslog i en artikel för ett par år sedan. Nu kan vi få en konstruktiv lösning på en diskussion som för de allra flesta framstått som ganska märklig, men som inrymmer en viktig kärna: Vaktslåendet om fina svenska traditioner.

Göran Hägglund säger att bön och välsignelse från en präst är exempel på konfessionella inslag som med det nya förslaget kan tillåtas. I pressmeddelandet från regeringen betonas samtidigt att elever inte ska uppmanas att aktivt delta i bön och att trosbekännelse inte ska förekomma, samt att det ska vara möjligt att avstå från att delta i hela den aktivitet där det konfessionella inslaget ingår.

- Är det någon elev som absolut inte vill delta så är det frivilligt, men det ska inte hindra att man genomför en skolavslutning i kyrkan om man önskar. Här har det på senare år funnits en osäkerhet som sannolikt gjort att skolledare tagit den enklare väg och bestämt att då är vi inte i kyrkan

Tror du att den här återkommande debatten som vi haft om skolavslutningar i kyrkan kommer att lägga sig nu?
- Om vi får möjlighet att genomföra lagstiftningen, ja. Det rimmar med vad en övervägande majoritet tycker är riktigt. Vad som kan sätta käppar i hjulet är en valseger för vänstersidan där det är helt andra tongångar.

I slutet av 2012 startade flera kristna tidningar, däribland Världen idag, en namninsamling under rubriken adventsuppropet med krav på en förändring av skollagen. Över 80 000 underskrifter överlämnades då till utbildningsministern.
- Jag tror att det spelat en roll, säger Göran Hägglund om initiativet. För oss kristdemokrater är det självklart att det spelar en roll att väldigt många människor runt om i landet gett sin mening till känna och visat var man står.


Fakta: Så ser förslaget till ändring i skollagen ut

Nuvarande lagtext lyder:
"Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell."

Regeringens förslag till ändring lyder:
"Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.
Trots första stycket får det i annan utbildning än undervisning förekomma enstaka konfessionella inslag som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv. Deltagandet i sådana delar av utbildningen som innehåller konfessionella inslag ska vara frivilligt."

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...