Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Sjukvårdspersonal på Coast General Hopsital i Mombasa tar hand om skadade efter attacken mot ett café i hamnstaden. Ett ekumeniskt bönemöte i Mpwapa i närheten av Mombasa attackerades vid samma tidpunkt. Där omkom två personer varav en av dem var en nioårig pojke och flera skadades. Foto: Ap Photo/Scanpix

Bombattack mot bönemöte i Kenya

Ett ekumeniskt bönemöte i Mtwapa, norr om Mombasa i Kenya, utsattes i lördags för ett bombattentat som krävde två människoliv, en av dem en nioårig pojke. Elizabeth Mumbo är frikyrkopastor och skulle just inleda sin predikan vid samlingen när bomben briserade.– Det här är en attack på de kristna, men vi måste våga fortsätta stå upp för vår tro, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 apr 2012

Elizabeth Mumbo skulle tala vid det ekumeniska bönemötet, arrangerat av en pastorskommitté, som samlade hundratals kristna i lördags kväll. Hon hade nästan läst klart ur Matteus 5 i Bibeln i inledningen av sin predikan när hon såg något falla till marken. Sekunden efteråt exploderade det. Två dog och ett 50-tal skadades i dådet, varav flera allvarligt. En av dem var Elizabeths egen son, som nu dock blivit utskriven från sjukhuset.
– Det exploderade och allt jag såg var mörker och rök. Jag själv klarade mig oskadd men många andra skadades, berättar hon.
Även om utredningen nu pågår och motivet för dådet inte är klarlagt, är hon säker på att det handlar om en riktad attack mot de kristna.
– Nu är det viktigt att fortsätta predika, be för sjuka och tala om Jesus som är fredsfursten. Men vi vill också att myndigheterna ska agera för att skydda kyrkan, säger hon till Världen idag.

Samma kväll som det kristna mötet attackerades, briserade också en bomb vid en restaurang i Mombasa. Vilka som ligger bakom attackerna är ännu oklart men misstankar riktas mot islamistiska al-Shabaab-rebellerna vars bas finns i Somalia.
Sedan Kenya skickade in militära styrkor i grannlandet Somalia för att strida mot rebellerna har två granater kastats i huvudstaden Nairobi och flera mindre explosioner inträffat i städer nära den somaliska gränsen. Efter lördagens attack riktade islamisterna också en varning till Kenya utan att direkt nämna bombdåden, man hotade då med fortsatt våld mot kenyanska städer.

Mikael Stenhammar arbetar med missionsorganisationen Mission Logos som är verksamma i Mtwapa där dådet inträffade. Han har själv bott på platsen och känner många av dem som fanns med vid mötet.
– Vi arbetar nu med att samla in pengar för att täcka utgifter för mediciner, begravningar och annat efter den här tragiska attacken, säger han. Min önskan och bön är endast att dessa våra syskon i tron inte ska lida för Kristus utan att några står med dem i bön.


Samuel Teglund

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier