Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Bolsonaro vill få unga att vänta med sex

För att minska antalet tonårsgraviditeter i landet vill Brasiliens president Jair Bolsonaro påverka ungdomar till att vänta med sex till äktenskapet. Det rapporterar Dagens Nyheter. Vid sin sida i denna kampanj har han familjeministern Damares Alves som är pingstpastor.

Nyheter · Publicerad 16:50, 4 mar 2020

Det är inte ovanligt att brasilianska barn sexdebuterar redan i tolvårsåldern – i genomsnitt 68 av 1 000 födslar i Brasilien handlar om en tonåring som blir mamma, uppger DN. Abort är förbjudet i landet och under åren har man försökt minska problemet genom sexualundervisning i grundskolan.

President Jair Bolsonaro vill, tillsammans med familjeminister Damares Alves som även är pingstpastor, i stället uppmana ungdomar till att vänta med sex till äktenskapet, skriver DN.

Bolsonaro ska bland annat ha varit kritisk till ett sexualupplysningshäfte, med grafiska bilder, som skickades hem till alla flickor mellan tio och 19 år.

”Den som har detta häfte hemma, ta en titt för det kan komma i era barns händer. Och om du inte uppskattar budskapet riv ut sidorna du inte gillar”, sade han i en livesändning på sociala medier inför miljontals anhängare, uppger DN.

Enligt tidningen ska familjeministern Damares Alves välja ut tre städer som testplatser för påverkanskampanjen. Kampanjen är, enligt DN, inspirerad av det frikyrkliga initiativet ”Eu escolhi esperar” (Jag valde att vänta).

En person som står bakom Bolsonaros och familjeministerns budskap är 17-åriga Suzana Hellen, vars pappa är pastor.

– Gud vill skapa familjer. Det gör man inte om man blir gravid som 15-åring. Killen sticker. Jag kommer att hålla på mig tills jag gifter mig, säger hon till DN.

Jair Bolsonaros regering har sagt sig vilja ge mer plats för värdekonservativa frågor. Bland annat har pingstpastorer tillsatts på flera viktiga poster och den nya chefen för urbefolkningsmyndigheten Funai är en tidigare missionär, berättar DN.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00