Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Bolsonaro vill få unga att vänta med sex

För att minska antalet tonårsgraviditeter i landet vill Brasiliens president Jair Bolsonaro påverka ungdomar till att vänta med sex till äktenskapet. Det rapporterar Dagens Nyheter. Vid sin sida i denna kampanj har han familjeministern Damares Alves som är pingstpastor.

Nyheter · Publicerad 16:50, 4 mar 2020

Det är inte ovanligt att brasilianska barn sexdebuterar redan i tolvårsåldern – i genomsnitt 68 av 1 000 födslar i Brasilien handlar om en tonåring som blir mamma, uppger DN. Abort är förbjudet i landet och under åren har man försökt minska problemet genom sexualundervisning i grundskolan.

President Jair Bolsonaro vill, tillsammans med familjeminister Damares Alves som även är pingstpastor, i stället uppmana ungdomar till att vänta med sex till äktenskapet, skriver DN.

Bolsonaro ska bland annat ha varit kritisk till ett sexualupplysningshäfte, med grafiska bilder, som skickades hem till alla flickor mellan tio och 19 år.

”Den som har detta häfte hemma, ta en titt för det kan komma i era barns händer. Och om du inte uppskattar budskapet riv ut sidorna du inte gillar”, sade han i en livesändning på sociala medier inför miljontals anhängare, uppger DN.

Enligt tidningen ska familjeministern Damares Alves välja ut tre städer som testplatser för påverkanskampanjen. Kampanjen är, enligt DN, inspirerad av det frikyrkliga initiativet ”Eu escolhi esperar” (Jag valde att vänta).

En person som står bakom Bolsonaros och familjeministerns budskap är 17-åriga Suzana Hellen, vars pappa är pastor.

– Gud vill skapa familjer. Det gör man inte om man blir gravid som 15-åring. Killen sticker. Jag kommer att hålla på mig tills jag gifter mig, säger hon till DN.

Jair Bolsonaros regering har sagt sig vilja ge mer plats för värdekonservativa frågor. Bland annat har pingstpastorer tillsatts på flera viktiga poster och den nya chefen för urbefolkningsmyndigheten Funai är en tidigare missionär, berättar DN.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00