Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Bolivias president återkallar lag mot evangelisation

Bolivias president meddelar att han tänker återkalla den nya lag som kriminaliserar evangelisation. Beskedet kommer sedan hundratusentals kristna demonstrerat på gatorna och mobiliserat till bön och fasta.

Nyheter · Publicerad 15:42, 24 jan 2018

I en tweet förklarar landets president Evo Morales att den nya strafflagen ska återkallas. Han vill ”förhindra förvirring”, meddelar han och skriver att regeringen aldrig kommer att godkänna lagar som går emot det bolivianska folket. Nu vill han istället lyssna in förslag från alla delar av landet, enligt Christian Post.

Presidenten anklagade samtidigt oppositionen för att ”konspirera” och "destabilisera landet med felaktiga uppgifter och lögner”.

Lagen, som godkändes i december, var utformad så att det skulle kunna vara kriminellt att evangelisera. Lagtexten föreskrev att ” de som rekryterar, transporterar, frihetsberövar eller inhyser personer med målet att få dem att delta i väpnade konflikter eller religiösa organisationer ska straffas med fem till tolv års fängelse”.

Detta trots att Bolivia i sin konstitution föreskriver religionsfrihet.

Beskedet om den nya lagen spred en djup oro bland landets kristna från olika samfund, och en förening för evangelikala i Bolivia, Andeb, lämnade in en kraftfull protest till regeringen.

Världen idag har också berättar om det upprop om förbön som i förra veckan gick ut till kristna genom WEA, en organisation som bevakar kristnas frihet i mer än hundra länder. Man bad om att regeringen skulle dra tillbaka lagen, att myndigheterna inte ska begränsa utan främja religionsfriheten samt om Guds vägledning för de kristna i landet som protesterade.

Bolivias kristna har arrangerat dagar med bön och fasta men också genomfört protestmarscher i flera av Bolivias största städer

– Det har varit stora protester och storstrejker i många yrkesgrupper. Lagen omfattar många sektorer i samhället, men just punkt 11 handlar om religionen. Vad jag förstått har presidenten dragit tillbaka alla punkterna nu, säger Birgitta Green som varit missionär i Bolivia i 30 år men numera bor i Jönköping.

Den senaste tiden har hon fått många rapporter från Bolivia och hon säger att det nog aldrig förr varit så stor sammanslutning bland landets kristna från olika inriktningar.

– De har berättat om stora fina och lugna manifestationer. På flera håll har de klätt sig i vitt och böjt knä på centrala gator. Demonstranterna har räknats i hundratusental i de största städerna, men det har väldigt lugnt och städat, säger Birgitta Green.

– Oron har varit mycket stor i alla kristna led, berättar hon. Till exempel skulle formuleringen om att inte få transportera någon till religiösa sammanhang i praktiken innebära att man inte skulle få ta med sina barn till kyrkan.

Att presidenten nu dragit tillbaka lagen uppfattas, enligt Birigitta Green, som ett svar på bön bland många troende i landet.

– Men vad som sen händer, och hur stabilt det blir vet ingen. Jag ska åka dit i mars, så jag får höra mer då.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier