Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Bob Dylan har haft lite olika livsåskådningar under årens lopp – nu verkar han dock ha landat i kristendomen. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Bob Dylan vittnar om kristen tro: Jag läser Bibeln mycket

Den legendariske amerikanske sångaren och låtskrivaren Bob Dylan berättar nu att han ber och läser Bibeln mycket, och tror på både Moseböckerna och Paulus brev. Han nämner även kyrkomusik som en av sina första favoritgenrer.

Nyheter · Publicerad 18:00, 24 dec 2022

Den kristna sajten Church Leaders konstaterar att Bob Dylan, som vann nobelpriset i litteratur 2016, sällan går med på intervjuer. Nu har dock den 81-årige och fortfarande aktive musikern svarat på 20 frågor angående sin nya bok The Philosophy of Modern Song, eller Låtskrivarkonsten som den heter på svenska, i en intervju med finanstidningen Wall Street Journal.

Hela intervjun har lagts ut i på Bob Dylans egen sajt, och handlar förstås mycket om just låtskrivande och musik, men artisten får även svara på flera frågor kring modern teknik, och det är i samband med en sådan fråga som han kommer in på saker som har med hans kristna tro att göra.

Frågan, eller snarare frågorna, handlar om huruvida det finns någon teknik som får artisten att slappna av, och om han sträcktittar på filmer på Netflix eller använder någon meditations- eller träningsapp.

Dylan förklarar först att hans problem är att han är alldeles för avslappnad och för det mesta känner sig totalt omotiverad och helt livlös, ”som ett punkterat däck”.

– Jag kan somna när som helst under dagen. Det krävs mycket för att stimulera mig och jag är en omåttligt känslig person, vilket komplicerar saker och ting, säger han.

Efter att ha konstaterat att två–tre timmar framför tv-rutan är lite väl mycket för honom nämner han några tv-serier som han ändå har sträcktittat på och påpekar att han aldrig tittar på något som han finner ”illaluktande”, ont eller äckligt. Detta är ett val som han sätter i samband med sin tro.

– Jag är en religiös person. Jag läser Skriften mycket, mediterar och ber, tänder ljus i kyrkan, beskriver han.

Artisten fortsätter med att rada upp en blandning av kristna trosföreställningar och bibelböcker som han också bekänner sig till.

– Jag tror på fördömelse och frälsning, liksom på förutbestämmelse, de fem Moseböckerna, Paulus brev, åkallan av helgon, alltihop, säger Bob Dylan.  

På en senare fråga om vilken musikstil som han tänker på som ”sin första kärlek”, radar Dylan upp tre olika genrer som alla är vanliga i kristna sammanhang.

– Helig musik, kyrkomusik, ensemblesång, säger han.

Bob Dylan tycks ha pendlat i sin livsåskådning under årens lopp. I slutet av 70-talet och början av 80-talet var han uttalat evangelikal kristen, och skrev då flera låtar som återspeglade detta, men han har även haft en senare period då kan bekände sig till judendomen, konstaterar nyhetsbyrån RNS.

Bob Dylan

Föddes 1941 i Minnesota och fick namnet Robert Zimmerman.

Hans far- och morföräldrar var judiska immigranter från Östeuropa.

Studerade vid Minnesotas universitet vartefter han flyttade till New York 1961.

Har främst ägnat sin karriär åt skrivande och framförande av sång och musik.

Hans låtar tog tidigt upp sociala frågor och politiska protester.

Kärlek och religion är andra viktiga teman i Dylans sånger.

Fick 2016 nobelpriset i litteratur för sina ”nya poetiska uttryck” inom den amerikanska sångtraditionen, men ville till en början inte kommentera priset och tog inte emot det förrän efter nobelfesten.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10