Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Så här ser en del av Etnografiska museets internationella vandrings­utställning ”Vodou” ut. Foto: Jonathan Watts/Etnografiska museet

Blivande präster lurades att lovsjunga voodoo-gudar

När elever på Pastoralinstitutet tyckte att en workshop med voodoo gick för långt, blev de ignorerade av sin rektor. Nu kräver de att kränkta elever på skolan får en ursäkt av skolans högsta ledning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 nov 2011

När Pastoralinstitutet i Lund höll temavecka om religionsdialog. avslutades den med en lektion under namnet "Musik som gränsöverskridande verksamhet".
Medverkade gjorde den inbjudna sånggruppen Tetra från Göteborg, som i fjol fick Svenska kyrkans kulturstipendium på 50 000 kronor, vilket gruppen menar gav dem "en knuff att på allvar söka tröstesånger från världens hörn".
Vad Världen idag erfar förekom under lektionen en rad sånger och danser som de blivande prästerna själva skulle medverka i. Det var musik från Grekland, Mellanöstern, Sverige och Haiti. Mot slutet när eleverna egentligen skulle ha lunchrast, undrade musikgruppen om man kunde "sjunga en sista sång".
– "Vi vill verkligen hinna med den" bad gruppen, berättar en av de elever som var med, till Världen idag.

En av gruppens medlemmar, Sanna Källman, presenterade den sista sången som en "voodoo sång".
– Hon sa att voodoo är "synkretistisk", men att de tror på "den kristne guden", berättar en kritisk elev.
Gruppen skrev också upp sångtexten på tavlan och berättade vad den betydde.
Man sjöng om att Bondyé, (efter franskans "le bon Dieu" som betyder "den gode guden"), har "skickat solen" och att man efter det skulle "plantera bönor".
Men efter att flera elever läst på om Bondyé fick de veta att det är den högste guden i voodoo-religionen, en gud bland flera, och en afrikansk gud som fått ett franskt namn.
Några elever uppmärksammade händelsen för rektorn, som förklarade att anledningen till den bristande efterforskningen berodde på att "det varit kort om tid".
– Det är allvarligt att vi inte fick någon ursäkt, även om de sa sig tagit till sig av kritiken, säger en elev som Världen idag har talat med.
Resultatet av den bristfälliga efterforskningen menar eleverna är att de lovsjöng "en främmande gud".
– Vi blev förvisso förda bakom ljuset av Tetra, men Pastoralinstitutet tycks inte se det som något problem, säger eleven.
Eleven anser att Pastoral­institutet som institution är ansvarig för det inträffade.
– Hela lärarkollegiet borde ha kollat upp vad detta var för grupp. Ytterst ansvarig är naturligtvis rektor Ingegerd Sjölin, säger eleven som menar att skolledningens beteende är nonchalant.
– Att man inte ber om ursäkt är det som upprör mig mest. Man tar det med en axelryckning, säger eleven.

I en av sångerna som Tetra har på sin hemsida förklarar man att den förföriska gudinnan Ezuli i en av deras haitiska sånger gestaltas av Sanna Källman.
"Gudinnan älskar champagne och dyrbara presenter nästan lika mycket som hennes känslor skiftar", skriver gruppen.
Sanna Källman är gift med "voodookännaren" Sten Källman, som tillsammans med den haitiska voodooprästinnan Rachel Beauvoir-Dominique medverkade vid öppningen av den internationella utställningen Voodoo som varit Världskulturmuseets stora och spektakulära höstsatsning förra året. På invigningen förklarade Sten Källman voodoons underliggande betydelse och berättade om hur den praktiseras i dag.
När utställningen öppnade i augusti tidigare i år medverkade även Sanna Källman under rubriken "Vodouns rytmer", där man lät "de yngre få dansa av sig" i familjeföreställningen "Låt andarna dansa".

FOTNOT: Synkretism är ett teologiskt begrepp med betydelsen religionsblandning, eller att en religion under nytt namn utvecklas genom inhämtande av det "bästa" från två eller flera etablerade religioner.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se


Sånggruppen Tetra från Göteborg.

Jag skulle beskriva det som att Herrens härlighet uppfyllde rummet

Ledarkrönika När vi var relativt nya i Vänersborg började församlingen en barnverksamhet i ett område av staden... torsdag 22/7 00:00

Vems väg går du på?

Inför söndag Åttonde söndagen efter trefaldighet: Andlig klarsyn Jag har valt sanningens väg,rättat mig efter... torsdag 22/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier