Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Jan Björklund , folkpartistisk utbildningsminister, menar att det behövs tydlighet när det gäller skolavslutningar i kyrkan. Bilden är från december i fjol när han just tagit emot 81 130 namnunderskrifter mot Skolverkets nya riktlinjer. Foto: Mårten Gudmundhs

Björklund: ”Lagen behöver förtydligas”

Just nu pågår en utredning där experter ser över behovet av att göra ändringar i skollagen för att tydliggöra vad som gäller för skolavslutningar i kyrkan.– Det har blivit för mycket konflikter kring hur regler ska tolkas, säger Jan Björklund till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 jun 2013

När diskussionen om skolavslutningar i kyrkan åter väcktes inför advent förra året var det många som fick nog. I en namninsamling som bland andra Världen idag stod bakom och som överlämnades till utbildningsministern, krävde över 81 000 personer att skollagen skulle ändras så att avslutningar med större frihet kan hållas i kyrkan. Och kritiken hörsammades av politikerna.
Skolavslutning i kyrkan är en uppskattad ceremoni som självklart ska få leva vidare, slog utbildningsminister Jan Björklund (FP) fast och socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund kallade diskussionen tramsig. Han föreslog en skrivelse i skollagen som skulle innebära ett undantag från icke-konfessionalitet i samband med avslutningar.

I januari tillsattes en utredning vid utbildningsdepartementet där ett antal experter fått i uppdrag att "överväga och vid behov föreslå vissa ändringar i skollagen vad gäller lokaler och inslag vid skolavslutningar och andra högtider".
Skolverkets vägledning som den är utformad i dag har fått kritik för att vara för snäv och lägga för stort ansvar på den lokale skolledaren. Det tycker dock inte Matz Nilsson, ordförande i Sveriges skolledarförbund, som i Sveriges Radio International beklagar att en utredning tillsattes. Enligt honom fanns en tydlighet i Skolverkets riktlinjer. Nu hoppas han dock att det klart ska framgå vad rektorerna har att rätta sig efter.
– Vi vill ha en tydlighet i vad man menar med icke-konfessionella inslag, säger han.

Jan Björklund säger till Världen idag att bakgrunden till utredningen är att man sett ett behov av ett förtydligande av lagen.
– Jag vill att det ska vara tillåtet att ha skolavslutning i kyrkan. Man ska vara medveten om att ett kyrkorum inte är som vilken aula som helst, man måste inse att det finns en religiös innebörd. Samtidigt ska det vara tydligt att alla ska känna sig välkomna. Det handlar om att upprätthålla våra traditioner på de orter där man vill ha skolavslutning i kyrkan.
Tidsramen för en eventuell ändring i skollagen är oklar. Jan Björklund är tydlig med att han hoppas på att en lagändring ska ske så skyndsamt som möjligt.
– Att ändra en lag tar nästan alltid ett år och så länge gäller nuvarande lagstiftning och de uttolkningar som statens skolverk har gjort och som fått kritik, säger Jan Björklund.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Läs mer:

Religiösa hänsyn svepskäl för sekulär modell

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...