Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Skollagen, som infördes förra året, är för svårtolkad och avgränsande. Nu vill utbildningsminister Jan Björklund förtydliga lagen. Foto: Bertil Enevåg Ericson SCANPIX

Björklund: Det ska vara okej för skolor att vara i kyrkan

Osäkerheten är för stor kring skolavslutningar i kyrkan. Därför vill nu utbildningsminister Jan Björklund förtydliga lagen, så att den blir mer tillåtande.

Nyheter · Publicerad 10:27, 6 dec 2012

En av sex skolor har ändrat sina traditioner kring skolavslutning i kyrkan sedan den nya skollagen trädde i kraft förra året. Det visare en enkätundersökning som Sveriges Radios Ekot och P1-programmet Människor och tro har gjort bland 600 svarande skolor.
Utbildningsminister Jan Björklund menar att det har uppstått för många diskussioner kring vad som är tillåtet eller inte i samband med till exempel advent, lucia och jul.
– Man ska, till exempel nu inför julen, kunna sjunga julpsalmer. Och det ska vara helt okej att en präst är med och berätta för barnen varför vi firar jul, säger Jan Björklund till Ekot.
– Prästen kanske läser ett avsnitt ur julevangeliet, och reflekterar något över det. Och det där ska vara tillåtet, fortsätter han.
Därför är det bättre att skollagen förtydligas istället för att "man slår varandra i huvudet lokalt om vad som är tillåtet eller inte", menar Björklund till Ekot.
Det är viktigt att tillåta religiösa inslag, enligt Björklund. Men skolorna ska samtidigt ha möjlighet att välja bort.
En präst som berättar för barnen varför man firar jul är förstås ett sorts religiöst budskap. Det är ju själva innebörden av att vara i kyrkan, resonerar Björklund med Ekot.
– Och vill man överhuvudtaget inte befatta sig med det, ja, då ska man ju inte förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Men det vill inte jag, säger han.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...