Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Bistånd till judehat utmanas

Att svenska biståndspengar går till våldsförskönande och antisemitism ”torde vara väldigt problematiskt” för Sveriges regering. Det skriver riksdagsman Mikael Oscarsson i en interpellation där han begär svar från biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Nyheter · Publicerad 14:57, 6 apr 2017

Interpella­tionen skulle ha besvarats vid en debatt i riksdagen på tisdagen. Men debatten sköts upp till följd av den minnesstund som hölls i riksdagen efter helgens stor bussolycka.

För ministern återstår dock att besvara den skarpa skriftliga frågan från Mikael Oscarsson. I den framhåller han att Sverige år 2015 var den ”sjätte mest generösa givaren” till Unrwa – ett FN-organ som arrangerar utbildning. Svenska biståndspengar går den här vägen bland annat till palestinska skolböcker, påpekar Oscarsson och radar upp exempel på stötande innehåll i dessa böcker. Som att ”Israel inte har någon rätt att existera och att det palestinska kriget mot Israel är 'en evig islamisk kamp'.

”Vanligt förekommande i läroböcker är att Israel är helt raderat på kartan över området”, skriver riksdagsledamoten vidare.

Mot bakgrund av dessa och andra exempel vill Mikael Oscarsson nu ha ministerns svar: ”Om det är så att en läroplan används där man för fram våldsförskönande och antisemitism och att skolböcker som används lär ut att Israel ska utplånas, torde det vara väldigt problematiskt” skriver han apropå det svenska stödet.

”Då regeringen säger sig värna de mänskliga rättigheterna, vilket jag inte tvivlar på att den gör, torde detta om något vara riktigt oroande för regeringen. Om nu barnen lär sig att ”martyrskap” är någonting vackert, att Israel ska utplånas och att hata judar rimmar ju detta tämligen illa med att 'främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper'.

I sin direkta fråga till statsråd Isabelle Lövin skriver han: ”Delar statsrådet slutsatsen att det är ytterst problematiskt att barn i en stat, erkänd av den nuvarande svenska regeringen, i grundskolan lär sig intolerans, hat och våld riktat mot en folkgrupp?”

Vidare frågar Mikael Oscarsson: ”Är statsrådet villigt att tillsätta en helt fristående och förutsättningslös genomlysning av vad Unrwas medel används till, hur pengarna som går till utbildning disponeras, och hur väl de mänskliga rättigheterna efterlevs inom den palestinska grundskolan?”

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10