Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

I skjutningarnas och våldets Biskopsgården undersöker Andreas Holm och Equmeniakyrkan möjligheten att starta en ny församling. "Där mörkret är som mest kompakt behövs ljuset som mest", framhåller han. Foto: Privat

Biskopsgården kan få en ny församling

Just nu arbetar Equmeniakyrkan Region väst med en förstudie för att se över om man ska plantera en församling i Biskopsgården i Göteborg. – Det rapporteras om mycket destruktivt här, men det är där ljuset har sin bästa funktion, säger Andreas Holm.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 apr 2018

Han arbetar, med stöd av Equmeniakyrkan i Alingsås, med förstudien som man just nu befinner sig mitt i.

– I Equmeniakyrkan har vi en vision om att plantera 50 nya församlingar till år 2025. Vi tittar på platser där det inte finns så stor kristen närvaro och där många onådda människor bor. Biskopsgården är en sådan plats.

I området bor mellan 26 000 och 29 000 människor och hittills har bara Svenska kyrkan och Pingstkyrkan församlingsarbete här.

– Det är ett område med många behov och sociala problem, det finns mycket människor men en liten aktiv kristen församlingsnärvaro, säger Andreas Holm.

Än så länge finns inget formellt beslut från Equmeniakyrkan att plantera församling i området, men Andreas Holm beskriver hur man försöker se vilka möjligheter och förutsättningar som råder. Om man bestämmer sig för en församlingsplantering betonar han att det är ett långsiktigt åtagande.

På onsdag arrangerar man en bönevandring i området, något Equmeniakyrkan ofta gör i den här delen av processen.

– Alla som har ett hjärta för platsen eller ett intresse för att göra något pionjärt i Biskopsgården, är varmt välkomna. Det här är ett sätt att skapa engagemang men också att söka Guds ledning för platsen, inte minst hur och var i området man skulle kunna satsa.

Andreas Holm berättar att på väg i bilen till Biskopsgården för sitt första besök i arbetet med förstudien, rapporterades det på lokalradion att en bomb hade briserat där kvällen innan. 

– Det man kan säga är att ljuset alltid blir väldigt ljust när det kommer till mörka platser. Man kan uppleva att det har funnits ett kompakt mörker med de problem och den destruktivitet som varit. Men det är där ljuset behövs som mest, framhåller han.

– Att finnas ute bland människorna skulle vara ert stora uppdrag här, menade också polisen när vi hade kontakt med dem.

Andreas Holm påpekar att det kan kosta på lite för kristna att gå till förorterna och arbeta där.

– Men det är viktigt att svensk kristenhet går ut också dit, även om det inte alltid är lika enkelt att forma församling där.

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...

Expert: Regeringsförslag kan leda till övergrepp på barn

Könsbyte. S/MP-regeringens förslag om att tillåta könsalternerande kirurgi på barn utan föräldrars medgivande har fått hård kritik. Förslaget sågas nu även av...

Många spekulationer om Bibelns Antikrist

Ledare Ett politiskt system Bibeln talar om Antikrist, den store motståndaren till Kristus. Uppenbarelseboken ger antydningar om en världsstat som ska uppstå och som ska ledas...