Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Biskop ställde in shamankväll med prinsessan i Norska kyrkan

Norges prinsessa Märtha Louise och hennes nye pojkvän, shamanen Durek Verret, fick inte tala i S:t Petri kyrka i Stavanger. Detta sedan biskopen, efter mycket kritik och mångas förböner, backat och valt att ställa in arrangemanget. ”I dag tackar vi Herren för bönesvaret”, skriver Björn Olav Hansen, andreman i Nationella bönerådet, på Facebook.

Nyheter · Publicerad 10:39, 21 maj 2019

Prinsessan Märtha Louise och amerikanen Durek Verret skulle ha talat i kyrkan under sin turné ”The Princess and the Shaman”. Genom deras föredrag och workshops sägs publiken komma i kontakt med sin inre kraft och utvecklar djupare förståelse för vilka de är, skriver TT.

Uppgiften om att prinsessan och shamanen skulle framträda i kyrkan har väckt mycket kritik i Norge. Många inom Norska kyrkan och i andra kristna sammanhang har bett till Gud om att biskopen och församlingsrådet skulle ändra ståndpunkt. Det berättar Björn Olav Hansen för norska Dagen.

– Det sänder en stark signal när en medlem av kungahuset blir så central i ett sammanhang som detta med religionsblandning. Det säger också något om tillståndet i vår nation. Jag tror att många har sett på detta som mer än en seans i S:t Petri i Stavanger, säger han.

Den nya biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnöy, försvarade till en början arrangemanget med att det bara handlade om en uthyrning av lokalen.

– Jag tror inte att det handlar om andekraft. Detta är självutveckling, sade hon till norska Dagen.

Men tidningen kunde avslöja hur Durek Verret i videoklipp på Youtube kallar fram andar och ärkeänglar och ber dem komma med sin energi när han behandlar människor.

Bland kritiken mot evenemanget fanns ett formellt klagomål till församlingsrådet, där det hela beskrivs som en introduktionskurs i shamanism.

– Här kommer det andligt törstande människor som betalar 600 kronor för att släcka denna törst, något som Norska kyrkan ska ge gratis genom att introducera människor för den helige Ande, sade Alain Fassotte, som lämnat in klagomålet tillsammans med sin fru, Cecilie.

Församlingsrådet avvisade klagomålet och hänvisade till att den så kallade dialogprästen, Silje Trym Mathiassen, skulle avsluta kvällen. Men NRK kunde avslöja att det var hon som också tagit initiativ till evenemanget.

Även biskopen i Stavanger fortsatte att försvara planerna. Hon menade att prinsessans och Durek Verrets framträdande i kyrkan inte var fråga om shamanism, utan att det handlade om dialog och ett samtal mellan prinsessan och shamanen.

Men nu har alltså biskopen ändrat sig och valde att ställa in ”samtalskvällen”. Beskedet togs emot med stor glädje, inte minst av dem som engagerat sig i bön.

– Jag tror att engagemanget runt den här saken har visat hur många som bryr sig om kyrkan och hur många som brinner för vad som ska ske där. Det tycker jag är väldigt fint. Och så är det väldigt trevligt att få bönesvar. Vi är många som har bett, säger Alain Fassotte till norska Dagen.

Det sänder en stark signal när en medlem av kungahuset blir så central i ett sammanhang som detta med religionsblandning. Det säger också något om tillståndet i vår nation.

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...