Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Biskop sörjer nej till samvetsfrihet

Nu försämras Sveriges rykte som ett demokratiskt samhälle. Det kan enligt den katolske biskopen Anders Arborelius bli följden av att riksdagen inte bifallit Europarådets rekommendation om samvetsfrihet."Respekten för enskilda personers samvete borde vara en självklarhet i dagens Sverige," säger biskopen i ett pressmeddelande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 maj 2011

Det var förra veckan som riksdagen röstade igenom ett betänkande från utrikesutskottet som innebär att den svenska delegationen ska verka för att riva upp Europarådets resolution om samvetsfrihet.
"Från utlandet har jag fått reaktioner som uttrycker besvikelse och oförståelse inför detta riksdagsbeslut, som bidrar till att försämra Sveriges rykte som ett demokratiskt samhälle som vill värna om sina minoriteters rättigheter", säger biskop Anders Arborelius.
"Tyvärr bekräftar detta beslut den mörka tradition som också finns i vårt land, som ledde till att tvångssteriliseringar kunde fortgå så länge nästan utan motstånd."

I USA omfattar rätten till samvetsfrihet både enskilda och hela inrättningar inom vården. Jon O'Brien, som leder den amerikanska lobbyorganisationen Catholics for Choice, menar att kampanjen för samvetsfrihet är något som ultrakonservativa kristna tagit till när de inser att det inte går att förbjuda abort och preventivmedel.
– De flesta människor inser att det är till skada både för samhället och individen när någon tvingas att utföra något mot sin vilja.   Men i detta fall är talet om samvetsfrihet en trojansk häst, där man försöker att begränsa rätten till abort och preventivmedel i praktiken när det inte går genom lagstiftning, säger han till Världen idag.

Många länder i Europa garanterar vårdpersonal samvetsfrihet i sin lagstiftning, samtidigt som man vidhåller medborgarnas rätt till lagstadgad vård.  Även i Ryssland överväger man att öppna för samvetsfrihet när det gäller aborter. Det blir nämligen fallet om abort undantas från landets statliga hälsovård, så som väntas föreslås i ett lagförslag i parlamentet Duman. Målet sägs vara att öka födelsetalen i landet, enligt nyhetsbyrån RiaNovosti.

Lagen föreslås även införa straffsatser för abort som utförs efter halva graviditeten. Det har fått läkare att reagera, eftersom de fruktar att det kommer att skapa en marknad för illegala och osäkra aborter.  Så förefaller ha skett i Polen, där aborter mer eller mindre förbjöds helt i slutet av 1980-talet.

Enligt en rapport som denna vecka publicerades i tidskriften Reproductive Health Matters, har Polen fått en omfattande svart marknad för aborter, som beräknas omsätta så mycket som 95 miljoner dollar om året.

Eva Janzon
eva.janzon @varldenidag.se

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier