Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Biskopen i Visby stift, Thomas Petersson, dementerar nu uppgifter i en artikel i Hela Gotland. Där påstås bland annat att han är öppen för att upplåta kyrkor för muslimer.

Biskop: Inga planer på muslimsk bön i kyrka

En artikel med rubriken ”Biskopen öppnar för att upplåta gotländsk kyrka för muslimer” har väckt uppmärksamhet i kristna led. Men biskop Thomas Petersson menar att flera påståenden i texten, som publicerades i tidningen Hela Gotland, är felaktiga. – Det finns inga sådana planer eller samtal, säger han.

Nyheter · Publicerad 13:00, 31 okt 2019

I förra veckan möttes Thomas Petersson, biskop i Visby stift och professor Staffan Bergström, Humanisterna, under en samtalskväll på Almedalsbiblioteket. Temat var Tro möter tro – vad betyder det religiösa språket? och Humanisterna Gotland stod som arrangör.

En medlem i Humanisterna skrev ett referat av samtalet, som publicerades i Hela Gotland. Referatet delades på sociala medier, men biskopen menar att både rubrik och text är missvisande.

– Vi har inte för avsikt att upplåta kyrkor till muslimer. Det var referatskrivarens tolkning av sin egen fråga under samtalskvällen. Det jag sade var att jag är öppen för samtal om att möta de behov som muslimerna skulle kunna ha, säger han till Världen idag.

Enligt referatet ska biskopen ha sagt att alla religiösa människor tillber samma gud, men det stämmer inte, uppger Thomas Petersson.

– Jag framförde att all sann gudslängtan är en längtan efter Gud. Jag kommenterade inte de olika religionerna utan menar att det bara finns en Gud, den Gud som sände sin son till människors frälsning och Anden som tröst och stöd.

Under samtalet ska du ha sagt att den bibliska missionsbefallningen inte ska förstås ”som en uppmaning att omvända icke-kristna till den kristna tron”. Vad menar du att missionsbefallningen innebär i praktiken?

– Bergström framförde en erfarenhet från Afrika, där han jobbat som läkare och upplevt hur människor mer eller mindre tvångsomvänts. Det är inte det kristna missionsuppdraget. Jag menar att vi måste respektera varandras tro och visa genom våra handlingar att Kristus är en verklig Gud som gör skillnad i våra liv.

Vi har inte för avsikt att upplåta kyrkor till muslimer

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...