Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Biskop Anders Arborelius: "Ibland är det skönt att inte veta allt"

Anders Arborelus, biskop för Sveriges katoliker, blev lika tagen på sängen som alla andra när nyheten om påvens förtida avgång började sippra ut från Vatikanen under måndagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 feb 2013

Biskopen var, när han nåddes av beskedet, i S:ta Eugenia församling i Stockholm, där Sveriges kristna råd arrangerade ett seminarium om klimatfrågorna.
– Min första spontana reaktion var att detta inte kan vara sant, men så småningom insåg man att det var sant. Det kräver ett stort mod att avgå, sa biskop Anders vid den presskonferens som snabbt sammankallades i ett mindre arbetsrum.
– Ibland är det skönt att inte veta allt, kommenterade han det faktum att inte ens den katolska biskopshierarkin fått förhandsbesked om avgången.
– Man har ju klagat över att det läcker från Vatikanen, men här har det inte läckt alls.

Biskop Anders Arborelius betecknade påvens beslut som "bra och modigt", och konstaterade att Benedictus XVI både har med- och motgångar bakom sig.
– Han ville fortsätta i Johannes Paulus II:s fotspår, och han ville ge kyrkan en mer teologisk framtoning. Han hade en dröm om att komma fram till försoning med östkyrkan, men där nådde han inte hela vägen fram, sa biskop Anders.

Anders Arborelius träffade Joseph Ratzinger redan på den tiden då denne var ärkebiskop i München, och Arborelius sa att Ratzinger hade en enklare framtoning än sin föregångare Johannes Paulus II.
– Vart femte år besöker vi biskopar påven och får då en halvtimme i enrum med honom. När vi sist sågs hade han en gammaldags kartbok framför sig, en sådan från tiden då jag var barn, och ställde frågor om situationen i Sverige. Han hade en enkel och ödmjuk framtoning.

Eva Janzon

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...