Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Nu ska jag ta det lugnt ett tag, skriva färdigt min bok, försöka laga min relation och sedan får vi se om någon vill ha mig på sin tidning” säger Marcus Birro. Foto: Samuel Björk / Arkiv

Birro sparkad från Expressen

Världen idag-skribenten Marcus Birro sas upp från Expressen på stående fot i helgen, efter att ha medverkat i en podcast tillsammans med starkt islamkritiska Ingrid Carlqvist. Nu har han sökt juridisk hjälp för att ta reda på om uppsägningen gått rätt till. Expressen vill inte kommentera ärendet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 nov 2014

Det var i podcasten Radio Läns­man, som uppger sig vara politiskt närstående Sverige­demokraterna, som Marcus Birro nyligen uttalade sig om de mordhot han fått på senare tid. De kom efter att Marcus Birro twittrade: "Köper inte snacket om att 'religioner' är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta."
– Jag fick frågan och valde att svara på några frågor rörande de många mordhot jag blivit utsatt för, skriver Marcus Birro till Världen idag om sin medverkan i Radio Länsman, som på sin hemsida tar avstånd från "dagens misslyckade invandringspolitik, hjärntvättande av våra barn med genusteori, extremt feministiskt manshat och politiskt korrekt svammel".
I podcasten medverkade även Ingrid Carlqvist, som driver tidningen Dispatch International. I podden kallade hon islam för en "barbarisk religion" och sa att Sverige måste säga "nej till islam och nej till sharialagar" – det senare ett uttalande som Marcus Birro instämde i.

Men när en redaktör på Expressen ringde upp Marcus Birro efter klockan 23 på söndagskvällen för att meddela uppsägningen var det, enligt Birro själv, hans kritik mot Expressen som anfördes.
"Redaktören förklarar att tidningen ser mycket allvarligt på att jag talat nedsättande om Expressen i ett för tidningen suspekt sammanhang", skriver Marcus Birro på sin blogg på Världen idag.
"Vi har haft möten där vi förklarat att det inte är okej att prata om tidningen så där, säger chefen och jag minns ett kortare samtal (även det på telefon) med en annan chef där han diskret lindat in tanken att man bör vara lojal mot tidningen och inte kritisera den."

Denna kritik nämner Expressens chefredaktör Thomas Mattsson överhuvud taget inte när han svarar på en fråga om uppsägningen i Svenska dagbladet. Däremot antyder han att Marcus Birro medverkat i ett för tidningen negativt forum:
"När det gäller Exponerat är det min generella uppfattning att man som opinionsbildare, och kanske särskilt som journalist, bör vara restriktiv med att associera sig med krafter som motverkar god publicistik och som på hatsajter sprider främlingsfientlighet", säger han till Svenska dagbladet.

Den som lyssnar på podcasten ifråga kan höra mycket kritiskt sägas om islam, i synnerhet av Ingrid Carlqvist, men knappast något alls om Expressen. På ett ställe kritiserar Marcus Birro visserligen en icke namngiven redaktör på tidningen för att ha försökt hindra honom från att skriva om militanta islamister i en krönika om förföljelse av kristna i Mellanöstern. Det enda han annars säger om Expressen är att tidningen "efter viss möda" erbjudit sig att hjälpa honom att polisanmäla alla mordhot.

Marcus Birro själv menar att Expressen under en längre tid försökt hitta en anledning att göra sig av med honom.
– Expressen har länge letat efter skäl att sparka mig. Anledningen de gav handlade alltså inte om podden i fråga utan att jag kritiserade tidningen där. Jag tycker det är stor skam och väldigt ynkligt att ringa en lojal medarbetare mitt i natten och ge honom sparken i telefon. Det är oerhört skamligt, skriver han till Världen idag.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson förklarar för Världen idag att han som regel inte svarar på frågor om enskilda personalärenden.
– Det vore ovärdigt att i sak redovisa sådana här frågeställningar i offentligheten. Vi är en arbetsgivare med 400 medarbetare samt många frilansare, och då bör man som princip avhålla sig ifrån att debattera enskilda ärenden som hanteras av respektive redaktörer, uppger Thomas Mattsson, samtidigt som han beklagar att media "för vidare uppgifter som inte bekräftats av Expressen".
Till Aftonbladet säger Marcus Birro att han inte visste något om den podcast han inbjudits till.
– Jag kan inte ta ansvar för vad andra säger i en pod. Jag var där för att svara på några frågor. Min grej var ju att jag borde tagit reda på mer vad det var. Jag har harvat runt i offentligheten i 20 år. Jag har kanske missat tre fyra gånger sedan dess och detta var en av missarna, säger han till Aftonbladet.

Världen idag-skribenten Siewert Öholm är besviken på hur Expressens ledning har hanterat "en erkänt skicklig medarbetare".
– Beskedet känns som ett svepskäl, där det verkliga skälet snarare handlar om hans uttalade kristna tro. Även i sina krönikor. Expressens tradition för yttrandefrihet och mångfald borde vara nog för att se att man gör fel, säger Siewert Öholm.

Han menar även att Expressen begår ett misstag och glömmer personen Marcus Birro.
– Man avhänder sig en utomordentlig stilist och skribent, där Birros sätt att skriva och skapa texter som berör närmast kan jämföras med Strindberg. Förmodligen lika starkt kännslomässigt skapat. Dessutom är det en usel personkännedom av Expressencheferna och ett klandervärt sätt att behandla en konstnärssjäl med all sin känslighet, säger Siewert Öholm.

Marcus Birro själv skriver att den turbulens som brutit ut efter podcasten och avskedandet "kan vara den värsta perioden i mitt yrkesliv." Ändå står han pall, tack vare sin tro och tack vare stödet från goda vänner.
– Jag ber och går i kyrkan. Varma, riktiga vänner som Lukas Berggren, Tommy Dahlman, Siewert Öholm och inte minst Ulf Ekman står vid min sida där i stormen.

Hur tänker du kring din närmaste framtid?
– Nu ska jag ta det lugnt ett tag, skriva färdigt min bok, försöka laga min relation och sedan får vi se om någon vill ha mig på sin tidning.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...