Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Biologisk man vann skönhetstävling för kvinnor

För första gången har en biologisk man vunnit en deltävling som i slutändan kan ta honom till den nationella tävlingen Miss America. Många är starkt kritiska till att den 19-åriga transpersonen Brían Nguyen tillåtits tävla.

Nyheter · Publicerad 16:00, 18 nov 2022

Den 19-årige transpersonen Brían Nguyen blev nyligen vald till Miss Greater Derry 2023 i den amerikanska delstaten New Hampshire, rapporterar flera medier. Ut­över titeln och kronan får han även ett stipendium, som enligt grundarna ska gå till ”unga kvinnor mellan 17 och 24 år” i Greater Derry-området.

Stipendiet ska ges till den kvinna som presterat bäst när det gäller ”akademisk förmåga, talang, karaktär, samhällstjänst och värdighet”. Vinnaren kvalificerar sig också för att delta i tävlingen om Miss New Hampshire som i sin tur kan leda fram till den nationella tävlingen Miss America, skriver CBN News.

Nyheten om Nguyens seger har lett till ett stort antal negativa kommentarer på sociala medier. Många är starkt kritiska till att en man tillåts tävla mot kvinnor och flera menar att han vann enbart på grund av att han är en transperson.

I Miss United States of America (Miss USA), som är en annan tävling, tillåts däremot endast biologiska kvinnor att delta. Det fick transpersonen Anita Green att stämma tävlingsledningen för att han nekats tillträde till deltävlingen i Oregon, rapporterar AP.

Men att tvinga tävlingen att inkludera transpersoner skulle olagligt inkräkta på organisationens yttrandefrihet att uttrycka vad den anser vara en idealisk bild av kvinnlighet, ansåg domstolen.

2018 slutade organisationen Miss America att bedöma de deltagande kvinnornas utseende och baddräktsdelen av tävlingen togs bort. Mer fokus lades i stället, enligt tävlingens hemsida, på kandidaternas berättelser, mål och prestationer.

Konfirmander önskar tydlig undervisning om kristen tro

Svenska kyrkan. Konfirmander önskar tydlig undervisning om Gud och Jesus. Inom Svenska kyrkan tolkar man detta som... söndag 28/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00