På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Bilder på aborterade foster orsakade ilska

Ägg kastades, lokaltidningen liverapporterade och motdemonstranter samlades. Det gick hett till när Människorätt för ofödda (MRO) demonstrerade mot aborter på Sveatorget i Borlänge. Demonstrationen är en del i en fyra dagar lång turné som i går avslutades i Falun. ”En bild säger mer än ord. Vi vill inte vara med om mörkläggning”, säger organisationens ordförande Mats Selander.

Nyheter · Publicerad 08:50, 5 aug 2016

Bilder på aborterade foster har i dagarna kunnat ses i Uppsala, Gävle, Borlänge och Falun. Det är organisationen Människorätt för ofödda (MRO) som har varit ute på en fyra dagar lång demonstrationsturné. Bilderna har kunnat ses på den lastbil som organisationen åkt runt med, samt på de banderoller som organisationen har stått med på städernas torg.

– Vi gör demonstrationerna för att vi är övertygande om att en abort dödar en liten människa, säger Mats Selander, ordförande för MRO.

Men det är inte alla som uppskattar demonstrationerna. När MRO under gårdagen demonstrerade på Sveatorget i Borlänge arrangerades en motdemonstrationen av nätverket ”We are Dalarna” – en, i egen utsago, ”partipolitiskt och religiöst obunden aktivistsida för aktioner i Dalarna”.

We are Dalarna uppger att mellan 50 och 100 personer var på plats för att motdemonstrera.

– Vi var där för att vi vill ta ställning för mänskliga rättigheter. Vi som nätverk tycker inte att saker ska gå obemärkta förbi, utan uppmärksammas, säger Elias Lodin, som var initiativtagare till motdemonstrationen.

Diskussionerna gick hett till, en kvinna kastade ett ägg mot banderollen och flera poliser var på plats, men både MRO och We are Dalarna tycker att det hela gick bra.

– Vi lyckades ha en bra och fredlig demokratisk dialog. Det viktigaste var att MRO sa att vi var ett föredöme för motdemonstrationer. Vi lyckades ha en diskussion och vi respekterade varandras åsikt, säger Elias Lodin.

Mats Selander håller med.

– Vi respekterar varandra. Jag tog i hand med en av killarna efteråt. Våra motdemonstranter skötte sig rent juridiskt, säger han.

– Men utan polisens närvaro hade vi känt oss hotade, lägger han till.  

Och att det stundtals var högljutt förnekar ingen av sidorna.  

– Motdemonstranterna var så arga att det inte gick att föra ett vanligt samtal. De vill inte höra, de vill inte ta in vad vi säger. En kille kallade mig för mördare, säger Mats Selander.

Ivan Mitdjitch, som är den beskyllda motdemonstranten, erkänner:

– Ja, det stämmer. MRO sa att abort är mord och då kallade jag dem för mördare med tanke på alla de kvinnor som dör av illegala aborter, säger han.

Ni gjorde er motdemonstration för att ta ställning för mänskliga rättigheter, tycker ni att foster har några mänskliga rättigheter?

– Ja, efter den 22:a veckan. Då ser vi det som en fysisk person, men inte innan dess. Om man har en varelse som inte kan leva för egen maskin kan man inte ge den mänskliga rättigheter, säger Ivan Mitdjitch.

Mats Selander önskar att fler kunde stanna upp och föra den typen av diskussioner i stället för att bara ropa ”idioter”, ”bu” eller ”abortera mera”. Men det är inte alla förbipasserande som har varit negativa till deras kampanj.

– Vi är förvånade över att det är så pass många positiva reaktioner. Det är många som går förbi och gör tummen upp. Invandrare är generellt positiva till oss. De argaste är tveklöst svenskar.

Hur orkar ni ta alla glåpord?

– Det inre trycket är starkare än det yttre. Vi har samvetsnöd för de ofödda. Vi vill hellre ha konflikt på utsidan än på insidan. Vart fjärde barn i varje årskull är utplånat, och kyrkan är nästan helt tyst. Det är skandal! säger Mats Selander.

Det finns de som tycker att ni använder er av fel metod, vad säger du om det?

– Nu är det ju inte vi som har skapat den här vidriga verkligheten. Abort protesterar mot sig själv. Vissa vidriga saker förstår man inte förrän man sett dem i bild. Bilder från exempelvis IS och folkmord talar till oss. En bild säger mer än ord. Vi vill inte vara med om mörkläggning. Mörkrets handlingar skyddas av mörkret.

Hur reagerar förbipasserande personer med barn?

– En del blir uppröra, andra distraherar sitt barn. Elvaåringar är snart 13 och kan behöva se verkligheten. Sexåringar ska inte behöva se det här, men man tvingas välja. Vi väljer de oföddas värde framför föddas känslor.

Demonstrationen på torget i Borlänge var inte den enda som gick hett till. I tisdags sände Sveriges radio Gävleborg en debatt mellan Mats Selander och Vix Larsson, styrelseledamot i Feministisk initiativ i Gävle.

– Vi vill värna aborträtten väldigt hårt. Vi anser att kvinnor har arbetat hårt för att ha rätt till sin egen kropp, sa Vix Larsson.

– Ja, det är vanligt att säga att kvinnan har rätt till sin egen kropp, och det håller jag med om, men här handlar det ju om två kroppar, sa Mats Selander.

Han fortsatte därefter med att fråga Vix Larsson om han är för svensk abortlagstiftning, vilket Vix Larsson svarade ja på.  

– Men då är du ju också abortmotståndare efter vecka 22, för kvinnan har ju enligt dig inte rätt till sin kropp efter vecka 22, sa Mats Selander.

Vix kontrade med att säga att hårdare lagar inte leder till färre aborter, och att många kvinnor dör till följd av osäkra aborter.

– Ja, det finns osäkra aborter, det är en fråga i sig. Men du undviker grundfrågan. Är det en människa eller inte? sa Mats Selander.

Efter ett inhopp från programledaren, som även hon frågade om inte kvinnan har rätt till sin kropp, kom Vix Larsson avslutningsvis in på frågan om huruvida man tar ett liv eller inte vid en abort.

– Vi människor har ihjäl ganska mycket saker som rent tekniskt kan betraktas som liv, men som det vore ganska mycket hyckleri att försöka skydda eftersom det orsakar lidande för många andra, sa han.

Förutom av Sveriges radio har i dagarna MRO:s kampanj uppmärksammats av SVT Uppsala, Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dala­demokraten och Femi­nistiskt perspektiv. Den som står för den mest gedigna bevakningen är dock Dalarnas Tidning. Tidningen rapporterade inte bara innan och efter demonstrationen, utan hade även liverapportering från torget i Borlänge.

Tidningen skrev om vad som hände, och la ut videoklipp och bilder, men valde att censurera bilderna så att man inte ser de aborterade fostren.

Varför valde ni att censurera bilderna?

– Det är ett beslut som ansvarig utgivare har tagit. Vi gör så ibland när det är blodiga saker, som djur som är döda eller otäcka brott, säger reportern Tobias Berg.

Ansvarig utgivare är på semester i Spanien, och har försökt nås via mejl, men nyhetschefen säger att tidningen står bakom de svar som Tobias Berg ger.

Vad är det som är otäckt med dessa bilder?

– Vi måste tänka på våra läsare, så att de inte tycker att bilderna är stötande, säger Tobias Berg.

Vad är det som kan vara stötande med dessa bilder?

– Att de är otäcka att se på.

Vad är det som är otäckt?

– På samma sätt som en bild på en avliden människa är otäck att se på.

Motdemon-stranterna var så arga att det inte gick att föra ett vanligt samtal. De vill inte höra, de vill inte ta in vad vi säger. En kille kallade mig för mördare.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier