Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Vad denna lilla nyfödda bebis heter är oklart. Foto: Christine Olsson/TT

Bibliskt namn mest populärt bland nyfödda

Alice och Noah behåller tronen och är fortsatt de mest populära namnen bland nyfödda, visar SCB:s namnstatistik för 2021.

Samtidigt växer trenden med unika namn, där allt fler föräldrar väljer bort klassikerna.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 feb 2022

De senaste åren har samma namn återkommit gång på gång på topplistan när Statistiska centralbyrån (SCB) sammanfattat de mest populära namnen bland nyfödda. Så även förra året – när Alice och bibliska Noah återigen toppade listan. Båda namnen var de mest populära även året innan.

– De står sig! Är det tillräckligt många som tycker namnen är fina ligger de ju kvar, det kan vi se om vi kollar tillbaka på tidigare årtionden också att de riktiga toppnamnen finns på topp-tio i två, kanske till och med tre, årtionden innan de dalar nedåt, säger Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

Alice har innehaft förstaplatsen sex år i rad. Namnet har funnits på topp tio-listan sedan 2005 och har hamnat på första platsen tio gånger. Noah, som var det populäraste namnet för andra året i rad, har funnits med på topp 100-listan sedan år 2000 och topp tio-listan under de senaste sex åren.

– Alice är inte alls populärt i våra nordiska grannländer, men det är väl det att det låter mjukt och att det är lätt att säga som gör det populärt. Att det är ett internationellt namn tror jag är viktigt för många, säger hon.

– Noah är också vanligt internationellt, många av de här toppnamnen finns ju i många länder samtidigt. Vi rör oss inte bara inom Sverige utan vi är ju ett mångspråkigt land, vi får in namn från många olika länder och kulturer.

I fjol fick 706 nyfödda flickor namnet Alice och 745 nyfödda pojkar namnet Noah. På andra plats hamnade Maja (681) och William (726), medan bronsplatsen kneps av Vera (674) och Liam (683). Flera av namnen är även de klassiker som funnits med på topplistorna under många år.

Samtidigt syns en motsatt trend: Sedan SCB började mäta namnstatistik 1998 har antalet barn som får något av de mest populära namnen minskat. I stället vill föräldrar i högre utsträckning ge sina telningar unika namn, och om inte namnet är helt unikt kan stavningen vara det.

– Ens barn är väldigt unikt och man vill visa det med det unika namnet också, säger hon.

Alba och Wilda seglade in som utmanare på flickornas topp 100-lista under året. Alba var även det flicknamn som ökade mest i popularitet – under 2021 gavs namnet till 247 flickor, mer än dubbelt så många som året innan. På pojkarnas topp 100-lista tillkom ett nytt namn: Aston. Men det pojknamn som ökade mest i popularitet var Ted. Namnet gavs till 265 pojkar, en ökning med 80 procent jämfört med året innan.

– Alba ökade med över 130 bärare, det tyckte jag var jättekul! Det betyder vit på latin, precis som Albin betyder vit, men på gäliska betyder det ”Skottland” och det är ett populärt namn även där.

– Ted är ett sånt kort engelskt namn som passar många kulturer. Jag har trott att Bill skulle komma in också. Björn är annars ett av de stora hoppen, det kom in på listan helt oväntat förra året och nu hoppar den upp till plats 70. Björn strider lite mot det här att namnet ska funka internationellt och ligger lite fel i tiden, så det är kul att det fortsätter att klättra.

Vad har hänt med dubbelnamnen då?

– Jag är så besviken, de kommer ju aldrig tillbaka. Jag har väntat på dem länge nu, och sagt att de kommer. Under fjolåret kunde man se att började komma flicknamn som slutade på -lie, Tova-lie och Klara-lie, men vi har inte så många Ann-Marie och Britt-Marie. Det kanske blir så att man tar de nya, vanliga namnen och gör ett namn som Alba-Sara, vad vet jag, säger Katharia Leibring.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00