Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En bibel på språket Malay. På torsdagen beslagtogs hundratals biblar av myndigheter i Malaysia. Foto: Lai Seng Sin/AP TT

Biblar beslagtagna i Malaysia

Islamiska myndigheter i Malaysia beslagtog på torsdagen över 300 biblar vid Bibelsällskapet i delstaten Selangor. Myndigheterna tillåter inte biblar som beskriver Gud med ordet Allah, som de vill reservera för islam.

Nyheter · Publicerad 09:36, 3 jan 2014

Den islamiska myndigheten Jais i Malaysias delstat Selangor genomförde på torsdagen en raid mot Bibelsällskapets kontor. Över 300 biblar beslagtogs och två anställda greps tillfälligt, uppger Bibelsällskapet för Reuters, skriver BBC.
– Vi fick veta att vi utreds för brott mot delstaten Selangors lag som förbjuder icke-muslimer att använda ordet Allah, säger Bibelsällskapets ordförande Lee Min Choon till Reuters.

I ett uttalande som citeras av Al Jazeera skriver Bibelsällskapet att de är "djupt chockade" av att myndigheten Jais, som enbart är till för att hantera ärenden som rör muslimer, nu agerar mot kristna. "Det här är en sorglig dag som signaler en urholkning av minoriteternas rättigheter", skriver Bibelsällskapet.
Lee Min Choon uppger för The Malaysian Insider att de har tillstånd från myndigheterna att distribuera biblarna.

I de beslagtagna biblarna används ordet Allah för Gud, och på landets språk malay omtalar alla religioner Gud som Allah, men en domstol slog i oktober fast att icke-muslimer inte får kalla sina gudar för Allah. Enligt domstolen måste ordet Allah reserveras för muslimer för att undvika oroligheter.
– Användande av ordet kommer att skapa förvirring i samhället, sade domaren då enligt CNN.

Domslutet gick emot ett utslag i en lägre domstol 2009, då den katolska tidningen Herald vann rätten att använda ordet Allah om den kristna guden. Det tidigare domslutet ledde till våldsamma protester från muslimska grupper och flera kyrkor utsattes för attentat. Raiden mot bibelsällskapet genomfördes efter att tidningen Heralds direktör förklarat att de katolska kyrkorna i Selangor kommer att fortsätta använda ordet Allah, ett uttalande som väckt starka reaktioner, skriver The Malaysian Insider.

Malaysias befolkning är övervägande muslimsk, men det finns stora kristna och hinduiska minoriteter. 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier