Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Istockphoto

Bibelundervisning i skolan skapar reaktioner

Föräldrar har hört av sig till UNT och varit upprörda över att representanter från Svenska kyrkan har undervisat deras barn i kristendom.Enligt Bibelsällskapet, som står bakom projektet Bibeläventyret, handlar det om ren undervisning inom ramen för skolan religionsundervisning – inte något missionerande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 feb 2015

Runt 1 500 klasser får i år besök av Bibeläventyret, ett projekt som Svenska bibelsällskapet organiserar. Bibeläventyret utbildar och certifierar representanter från lokala kyrkor, som sedan kan bjudas in till fjärde- och femteklassare för att ge undervisning om Gamla testamentet och Nya testamentet, inom ramen för religionsundervisningen. Totalt handlar det om fyra och en halv timmes undervisning om GT och fyra och en halv timmes undervisning om NT.

En av de skolor som Bibeläventyret besöker under vårterminen är Kristinelundsskolan i Östhammar. Enligt Upsala nya tidning har föräldrar med barn i Kristinelundsskolan hört av sig till tidningen och uttryckt upprördhet över att representanter från Svenska kyrkan hållit i undervisningen.

– Varför ska kyrkan få så mycket utrymme? säger en förälder som också undrar hur Bibeläventyret går ihop med att skolan ska vara icke-konfessionell, skriver UNT.

Olof Brandt, koordinator på Bibeläventyret, säger till Världen idag att de certifierade representanterna från lokala kyrkor över huvud taget inte får missionera eller evangelisera. Som ett exempel nämner han att Bibeläventyret bjuds in till en muslimsk friskola i Skåne.

– De vi certifierar får inte heller göra reklam för verksamheten i den kyrka de kommer från. Vi svarar på ett behov i skolan helt enkelt.

Enligt Olof Brandt är det väldigt ovanligt att föräldrar reagerar negativt på Bibeläventyret.

– Vi får kanske någon sådan rapport varje år. Allt som oftast brukar det inte vara några problem om de bara får se vad det är. Då ser de att vi inte evangeliserar, säger han.

Kristinelundsskolans rektor Sakarias Åkerman säger till UNT att skolan inte har för avsikt att dra in eleverna i Svenska kyrkan.

– Bibeläventyret är ett informationsprogram som finns på flera skolor i kommunen. Lärarna har goda kunskaper, men om vi kan få in någon med mer kunskap är det bra.

Enligt skollagen ska skolan förhålla sig neutral inför olika livsåskådningar. Sakarias Åkerman säger att man har funderat på att besöka en moské eller till exempel bjuda in en imam, men inte tagit kontakt.

Barn- och utbildningschefen i Östhammars kommun, Lisbeth Bodén, säger till UNT att kunskap om kristendomen ingår i läroplanen.

– Det står inte att vi måste bjuda in någon representant från någon religion, men vi har ett uppdrag att samarbeta med närsamhället, säger Lisbeth Bodén till tidningen.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...