Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Bibelord lockade Emily bort från homosexuell livsstil

Emily Thomes levde ett utsvävande liv som lesbisk. Men några verser i Bibeln skulle förändra allt. – Det handlar inte om huruvida man är homosexuell eller heterosexuell. Det handlar om ifall man är förlorad eller räddad, säger hon i ett videoklipp som har visats över två miljoner gånger.

Nyheter · Publicerad 17:16, 31 jan 2018

”Jag var 15 och jag började dejta en tjej som bodde en bit bort på min gata.” Så inleder Emily Thomes sin berättelse i den Facebookvideo där hon delar med sig av sitt liv. Hon berättar att det var första gången som hon dejtade någon och att det hela ledde till att hon blev tillsammans med tjejen.

Trots att hennes föräldrar ogillade förhållandet, fortsatte Emily sin lesbiska livsstil. Snart levde hon ett vilt liv och hade massor av relationer med kvinnor.

Att kombinera livsstilen med att vara kristen såg hon inget problem med.

”Kärlek är inte nödvändigtvis mellan en man och kvinna”, resonerade Emily.

”Var du en sann kristen så var du på min sida. Annars var du legalistisk och behövde läsa Bibeln på nytt för att förstå vad Gud verkligen är”, säger hon.

Bibelordet ”döm inte” var hennes ledstjärna.

”Att Gud är kärlek betydde att Gud var snäll och att han accepterade vad man själv tyckte var okej.”

Men saker skulle komma att förändras. När Emily hade börjat studera till sjuksköterska och förlovat sig med en kvinna som hade två barn blev hon inbjuden till en bibelstudiegrupp.

"Jag räknade med att de skulle ta upp min livsstil ganska snabbt och då skulle jag kunna ha det som en förevändning att inte komma tillbaka, så jag gick med på att gå dit”, säger hon.

Bibelstudiegruppen blev dock inte riktigt som hon tänkt sig. Ingen av de andra deltagarna kritiserade Emilys livsstil. I stället berättade de om olika erfarenheter de hade av Gud.

"Jag hade inget sådant. Och det störde mig", säger hon.

Emily Thomes förstod dessutom att Bibelns Gud inte var den all-tillåtande Gud som hon själv föreställt sig. Hon kunde inte sluta tänka: ”Tänk om allt det där är sant?”

En dag började hon googla på bibelverser om homosexualitet. Hon fann att den som praktiserar homosexualitet, precis som den som är ”drinkare” och en massa andra saker, ”inte ska ärva Guds rike”.

”Det där handlar ju om mig”, tänkte Emily.

"Jag insåg att jag inte var i Guds rikes vilja", säger hon och berättar att det bekymrade henne.

Men så fortsatte hon att läsa och kom till den elfte versen i Första Korintierbrevets sjätte kapitel där det står: Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga.

Det var som om hennes ögon öppnades, förklarar hon. Hon insåg att Gud kunde göra detsamma för henne, och att hon behövde det.

”Jag kunde hålla fast vid min synd och avvisa Gud. Eller så kunde jag vända mig till honom.”

Emily Thomes valde det sistnämnda.

I dag är hon överlåten kristen, gift med en man och väntar sitt första barn.

”Människor säger till mig: ’Men jag är född sådan här.’ Jag säger ’Okej, jag också. Man föds inte med rätt tillgivenhet. Det var därför Jesus var tvungen att komma’.’”

Att känna en längtan efter att synda är bara ett bevis på att man behöver Jesu nåd, menar Emily.

”Det handlar inte om homosexuell eller heterosexuell. Det handlar om förlorad eller räddad. Gud kallar oss inte till heterosexualitet, utan till helighet”, säger hon.

Klippet har setts över två miljoner gånger och resulterat i tusentals kommentarer. Medan många hyllar Emily Thomes vittnesbörd finns det andra som menar att hon blivit hjärntvättad. Även flera medier har lyft fram historien som något negativt.

En talesperson för den kristna organisation som har gjort videon tillbakavisar kritiken.

– Otroligt oärligt och barnsligt att avfärda någons historia och personliga redogörelse som ”hjärntvätt” bara för att de inte håller med om personens ståndpunkt, säger han till Christian Post.

– Emily är en intelligent, tänkande, rolig och modig kvinna. Hon har en genuin historia om ett liv som har förvandlats av evangeliet. Alla som avfärdar hennes redogörelse som hjärntvätt borde skämmas för sina försök att tysta ner giltigheten i hennes livserfarenhet.

Bibelstudiegruppen blev dock inte riktigt som hon tänkt sig. Ingen av de andra deltagarna kritiserade Emilys livsstil. I stället berättade de om olika erfarenheter de hade av Gud.