Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Bibelns trovärdighet i fokus vid celebert besök i Uppsala

Kan man lita på evangelierna? Den frågan dryftas på måndagen i Uppsala då en av världens främsta apologeter – Mike Licona – besöker Sverige. – Det här är de mest inflytelserika texterna för vår kultur, så det borde finnas ett stort allmänintresse, säger Stefan Gustavsson från Apologia som är en av arrangörerna.

Nyheter · Publicerad 11:00, 5 nov 2018

Den som har läst ”Jag sökte Allah men fann Jesus” minns kanske att det fanns en ”Mike” som Nabeel Qureshi diskuterade sina teologiska funderingar med. Denne Mike, som i dag är känd apologet och historiker, är nu på besök i Sverige.

På måndagskvällen kan vem som helst lyssna till honom då han talar utifrån titeln ”Kan vi lita på evangelierna?” i Pingstkyrkan i Uppsala.

– Mike Licona är en av de mest erkända internationella apologeterna. Han har en doktorsgrad i Nya testamentet och har specialiserat sig på frågor om Jesu uppståndelse och evangeliernas historiska trovärdighet, säger Stefan Gustavsson, direktor för föreningen Apologia som är en av kvällens arrangörer.

Han berättar att Mike Licona har debatterat mot välkända kritiker till evangelierna, bland annat Bart Ehrman, amerikansk professor i religionshistoria.

– I den akademiska världen ställer man inte upp i en debatt mot någon som man inte respekterar. Så det faktum att Bart Ehman och andra kända historiker väljer att möta Mike Licona är ett tecken på att man har respekt för hans position, säger Gustavsson.

Han hoppas att både kristna personer och skeptiker ska komma till samtalskvällen.

– [Evangelierna] är ju de mest inflytelserika texterna för vår kultur, så det borde finnas ett väldigt stort allmänintresse för att förstå dem.

Hur ska man se på att Mike Licona, genom sin kristna tro, är ”partisk”?

– Problemet är att var och en som öppnar munnen är partisk. Vem är neutral? Vem har inte tagit någon form av ställning? säger Stefan Gustavsson.

– Det här är faktiskt det enda sättet att kunna föra en diskussion på: Att man inte avskriver varandra i förväg för att den andre har en viss position, utan att man lyssnar på argumenten. 

Samtalskvällen pågår 19.00–21.00 och är gratis och öppen för alla. Förutom föredrag av Mike Licona kommer det finnas möjlighet att ställa frågor till honom.
Under måndagen och tisdagen kommer Licona även att undervisa i lektioner på Johannelunds teologiska högskola.

[Evangelierna] är ju de mest inflytelserika texterna för vår kultur, så det borde finnas ett väldigt stort allmänintresse för att förstå dem.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....