Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

I en vallokal i Mölnlycke tog kommunen ned prideflaggorna sedan lokala SD-politiker menat att flaggorna stred mot reglerna för vallokaler. Men nu har den ansvariga nämnden ändrat sig. (Bilden är från en annan vallokal.) Foto: Janerik Henriksson/TT

Beslut att ta ned Pride-flaggor i vallokal revs upp

Prideflaggor i en vallokal i Mölnlycke plockades ner efter att SD-politiker påpekat att en röstningslokal ska vara fri från politiska budskap. Nu svänger dock kommunpolitikerna och meddelar att flaggorna får sättas upp igen. – Vi bedömer att pridesymbolerna inte är politiska, säger valnämndens ordförande Weine Samuelsson (M).

Nyheter · Publicerad 07:30, 29 aug 2018

Enligt vallagen ska en röstningslokal "vara tydligt avgränsad och även i övrigt lämpad för ändamålet så att väljare inte hindras eller störs under röstningen. Den ska inte ha anknytning till en viss politisk samman­slutning och den bör inte ha sådan anknytning till en viss religiös sammanslutning eller till ett visst företag som kan påverka väljaren i samband med röstningen."

Detta tog SD-politiker i Härryda kommun fasta på, då de krävde att Mölnlycke bibliotek, som tjänar som förtid­sröstningslokal, skulle ta ner de regnbågsflaggor som fanns i lokalen sedan Europride.

– Hela den svenska Priderörelsen är så vänsterpolitisk att vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, sade Calle Johansson, gruppledare för Sverige­demokraterna i Härryda, till SVT.

Vallokalen stängde medan de biblioteks­anställda motvilligt fick gå runt och ta ner alla flaggor, skriver nyhetsredaktionen. Den som tog beslutet var valnämndens lokale ordförande Weine Samuelsson (M) som, enligt SVT, först hade konsulterat Läns­sty­relsen.

På Länsstyrelsen menar man dock att man inte har gett några specifika rekommendationer, utan att det är upp till kommunen att bestämma vad man anser vara politisk propaganda.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns, att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg, valansvarig i Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till SVT.

Nu rapporterar P4 Göteborg att valnämnden i kommunen har ändrat sig och att prideflaggorna därmed åter får sättas upp på biblioteket.

– Vi gjorde bedömningen utifrån en rekommendation från Länsstyrelsen, men nu bedömer vi att pridesymbolerna inte är politiska, säger Samuelsson till P4 Göteborg.

SD-politikern Calle Johansson är kritisk till beslutet.

– Det känns som om det är lite för mycket känslor och politik i det, snarare än att man har använt sitt sunda förnuft och de fakta som ligger på bordet, säger han till radiokanalen.

Världen idag tar kontakt med Weine Samuelsson för att höra på vilket sätt han och hans kollegor anser att prideflaggan inte är politisk.

– Det är den bedömning vi gör. Valnämnden var enig, säger han.

Hur kan ni veta hur kommuninvånarna tolkar prideflaggan?

– Det kan vi inte veta, säger Samuelsson.

Han menar dock att även om en andel av invånarna skulle tycka att flaggan står för ett politiskt budskap, så skulle valnämnden inte ändra sitt beslut.

– Nu har vi fattat det här beslutet och det kvarstår.

Hur skulle ni ställa er till exempelvis en Ja till livet-flagga i vallokalen?

– Om det skulle bli en diskussion om en annan symbol framöver får vi ta det då.

Vi gjorde bedömningen ut-ifrån en rekommendation från Länsstyrelsen, men nu bedömer vi att pridesymbolerna inte är politiska.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier