På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Besked om brytning utlöser oro inom ortodoxa kyrkan

Beskedet att patriarken i Konstantinopel är beredd att erkänna den ortodoxa kyrkan i Ukraina som självständig har utlöst en kris inom ortodoxin i östra Europa. Bland annat finns en oro för vad som ska ske med de kloster och kyrkor som i dag ligger under Moskva-patriarkatet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 okt 2018

Den ortodoxa kyrkan i Ukraina lyder sedan 1686 under patriarken i Moskva. Och när två delar av kyrkan förklarade sig självständiga efter Sovjetunionens fall, erkändes dess ledare inte av patriark Bartolomeus i Konstantinopel, som anses främst bland patriarkerna.

Nu har patriarken tagit tillbaka denna ogiltigförklaring, och fråntagit Moskva överhöghet över ortodoxin i Ukraina. I stället är målet en enda, nationell ukrainsk ortodox kyrka.

Moskva-patriarkatet reagerade med att klippa banden med Konstantinopel och talar nu om den största sprickan inom kristendomen på tusen år. Man anklagar också Bartolomeus för att böja sig för USA:s och den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos politiska ambitioner.

– I dag har patriarkatet i Konstantinopel fattat katastrofala beslut, framför allt för sin egen del och för den globala ortodoxin, sade en talesman för patriark Kirill i rysk tv, Aleksandr Volkov, och tillade att patriarket "gått över en röd linje".

Kapandet av banden innebär att präster från de två kyrkorna inte kan arbeta tillsammans och att troende inte kan fira nattvard tillsammans.

Men i bakgrunden finns den konflikt mellan Ryssland och Ukraina som bröt ut i början av 2014.

Ukraina anklagar den rysk-ortodoxa kyrkan för att låta sig användas som ett verktyg av Kreml, bland annat när patriarken Kirill uttryckt stöd för ryskbackade separatister i landet och den ryska annekteringen av Krimhalvön.

President Petro Porosjenko, som ställler upp för omval nästa år, har lovat försöka sära på de två kyrkorna och kallade beskedet från Istanbul som "en seger för gott över ont, ljus över mörker".

Presidenten sade enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax att Kiev kommer att respektera de troendes vilja. Men många oroar sig ändå för vad som ska hända med de omkring 12 000 kyrkor i landet som i dag är underställda Moskva-patriarkatet.

Kreml sade förra veckan att man, i de fall det sker "olagliga" eller våldsamma händelser, kommer att försvara ortodoxa troende med "politiska och diplomatiska" metoder.

Och under onsdagen sade en inflytelserik rysk-ortodox kyrklig ledare till ryska nyhetsbyråer att inga kyrkor kommer att överlämnas frivilligt. Han varnade också för protester.

– Självklart kommer människor att gå ut på gatorna och skydda sina heliga platser, sade biskop Hilarion, som är ledare för diplomatiska frågor inom Moskva-patriarkatet.

Självklart kommer människor att gå ut på gatorna och skydda sina heliga platser.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier