Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Bergfeldt får svidande kritik av SVT-journalist: ”Bytt sida”

Kritiken från journalistkollegor mot SVT-profilen Carina Bergfeldt fortsätter. Uppdrag gransknings reporter Axel Gordh Humlesjö varnar för att medarbetare går från att vara i allmänhetens tjänst till att jobba mer för sig själva. SVT-chefen Anne Lagercrantz uppger samtidigt att Bergfeldt till viss del kommer begränsas i sina arbetsuppgifter.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 sep 2021

Världen idag har tidigare berättat om kritiken mot SVT-programledaren tillika tidigare USA-korrespondenten Carina Bergfeldt, dels med anledning av att hon drog igång en insamlingskampanj till biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, dels på grund av att hon var på en fest med C-ledaren Annie Lööf och tidigare S-ledaren Mona Sahlin.

Kritiken gäller huruvida Carina Bergfeldt lever upp till public service krav på opartiskhet.

I Sveriges Radios program Medierna i P1 sällar sig nu SVT:s Uppdrag gransknings reporter Axel Gordh Humlesjö till de journalistkollegor som menar att Bergfeldts beteende är skadligt för förtroendet för SVT.

– Jag har reagerat i flera veckor på att en anställd på SVT om och om igen medvetet kliver över de här linjerna som vi har kommit överens om och som vi också har skrivit under i våra anställningskontrakt, säger han.

Han kritiserar, utöver pengainsamlingen och festen med politiker, även att Bergfeldt gjort reklam på Instagram för den nya Bamsefilmen som hon medverkar i med sin röst.

– Då har man bytt sida tycker jag, från att vara journalist och reporter i allmänhetens tjänst, till att mer jobba för sig själv, säger Axel Gordh Humlesjö.

Divisionschefen för SVT Nyheter, Anne Lagercrantz, konstaterar å sin sida i radioprogrammet att Bergfeldt, på grund av sitt insamlingsinitiativ, nu kommer att drabbas av en begränsning i sina arbetsuppgifter. Hon kommer inte längre att få bevaka vare sig biståndsfrågor eller Afghanistan.

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger Lagercrantz.

När Medierna i P1 har sökt Carina Bergfeldt för en intervju ska hon varken ha svarat eller återkommit. Via SVT:s presstjänst fick radioprogrammet i stället beskedet att Bergfeldt är upptagen med att vara föräldraledig.  

När Aftonbladet sökte Bergfeldt fick de bara en hänvisning till ett inlägg som hon lade ut på Instagram den 24 augusti.

”Jag uppskattar verkligen SVT:s opartiskhet, att vi inte ska gynna någon, att folk ska veta att vi inte är köpta, och jag har försökt följa det slaviskt i fem år. Och sen hände Afghanistan”, skriver Bergfeldt bland annat.

Att hon deltog på festen med bland annat Annie Lööf har hon bland annat försvarat med ord om att SVT:s etikkurs inte säger något om att man ”inte får umgås med andra kvinnor”.

Hon har också påpekat att hon inte är nära vän med politikerna på festen och vidhållit att hon inte skulle ha några problem med att granska dem.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00