Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Belgiska barn kan få dödshjälp

Även barn ska få rätt till dödshjälp. Detta enligt senaten i Belgien, som på torsdagen i förra veckan antog ett förslag som utvidgar rätten till dödshjälp. Ett avgörande beslut väntas i parlamentets underhus. Belgien är ett av ytterst få länder som har legaliserat dödshjälp, och det blir allt fler liv som avslutas med dödshjälp. Enbart under 2012 var det 1 432 personer som beviljades dödshjälp, en ökning med 25 procent mot året innan.

Nyheter · Publicerad 13:43, 16 dec 2013

Nu har ett stort steg tagits mot att även barn ska omfattas av rätten att få avsluta sitt liv med läkarhjälp. Med röstsiffrorna 50-17 antog senaten på torsdagen i förra veckan ett mycket omdiskuterat lagförslag, som helt slopar åldersgränsen för rätten till dödshjälp. Dock ska förälders medgivande krävas hos minderåriga, och dödshjälp ska endast ges vid fall av dödlig sjukdom med outhärdligt fysiskt lidande. Förslaget väntas bli antaget i underhuset under våren.

Rätten för dessa svårt sjuka barn att "dö med värdighet" är den "yttersta gesten av mänskligheten", säger socialistiske senatorn Philippe Mahoux, skriver New York Times. En av förespråkarna för barns rätt att fatta beslut om att avsluta sitt liv är professor Jan Bernheim, som tillhör ett forskningsteam för vård i livets slutskede vid universitetet Free i Bryssel. Han menar att svårt sjuka barn är förvånansvärt mogna och förmögna att tänka klart.
– De är inte så unga som kalendern säger. Faktum är att de psykologiskt är mycket äldre och mer mogna. Det är därför majoriteten av belgiska barnläkare vil möta barns önskan i de här fallen, säger Bernheim till Deutsche Welle.

Men kritikerna är många. Alex Schadenberg vid Koalitionen mot eutanasi är en av dem:
– Belgiens socialistregering är fast besluten att dödshjälpslagen behöver utvidgas till minderåriga och personer med demens, trots att det finns påtagliga exempel på hur den nuvarande lagen missbrukas och att nivån av accepterade orsaker till dödshjälp fortsätter att stiga. Den nuvarande tillämpningen av dödshjälp i Belgien verkar ha blivit ett lätt sätt att dölja medicinska misstag, säger Alex Schadenberg enligt Lifenews.

Dr Paula Saba vid organisationen Läkare för social rättvisa är också mycket oroad över utvecklingen, skriver Lifenews. – De utför redan eutanasi på människor som är deprimerade eller trötta på livet... Det som det lär oss är att regeringens försäkringar om strikta kriterier inte kommer att fungera.

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...