Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En IS-krigare stoltserar vid ett stridsflygplan efter striden om Taqbaflygbasen i syriska Raqqqa på söndagen. Sveriges interreligiösa råd kräver handling mot terrorgruppen som härjar i Syrien och i Irak. Foto: AP / TT

”Behövs insats över alla religiösa gränser”

Företrädare för åtta olika religiösa riktningar i Sverige tar i ett uttalande skarpt avstånd från IS härjning­ar i norra Irak och kräver handling mot övergreppen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 aug 2014

"Sveriges interreligiösa råd är djupt bekymrat över situationen i Irak. Vi tar skarpt avstånd från den förföljelse av kristna, muslimska, och andra religiösa minoriteter som yazidierna, bahá'i, mandéer med flera samt de etniska minoriteterna utsätts för. Vi kräver handling av de internationella organisationerna".
Det skriver representanterna för Sveriges kristna råd, Judiska centralrådet, Islamiska shiasamfundet, Mandeiska Sabeisk samfundet, Svenska Bahá'i-samfundet, Buddhistiska samarbetsrådet och Hinduiska församlingen i ett uttalande angående situationen i norra Irak.

Man menar att det behövs omedelbar handling och en gemensam insats över alla religiösa gränser och oavsett religiös tillhörighet.
"Det är djupt beklagligt att städer som Mosul och andra städer i Irak attackeras, där kristna och muslimer har levt sida vid sida i århundraden, och behöver nu stöd mot förtryck och förföljelse."
Man vädjar också om att det som sker i Irak "inte används till att skapa större motsättningar mellan människor utan i stället bygger en plattform för enighet mot religiöst och etniskt förtryck av minoriteter."

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...