Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

Bedragare utgav sig för att vara Stakset – krävde pengar

Marie Szili blev kontaktad av en person som använde sig av evangelisten Sebastian Staksets namn och bild. När hon inte skickade 10 000 kronor till ett påhittat barnhem i Falun, hotade bedragaren henne med helvetet.

– Det var hemskt, även om jag visste att ingen kristen skulle göra så, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 4 feb 2021

För två år sedan var Marie Szili, lärare i Ljungby, på ett Oasmöte med Sebastian Stakset. Därför reagerade hon inte omedelbart när en person i söndags kontaktade henne via Instagram, och sade sig vara den kände evangelisten.

– ”Han” skrev att han kontaktade mig i all omtanke och välmening, och i början lät han seriös, berättar Marie Szili.

Efter bara några meningar föreslog personen att Marie skulle donera pengar till ett barnhem.

– Jag tänkte att det är klart jag kunde bidra med lite pengar genom till exempel Erikshjälpen, och skrev att jag kanske kunde skänka 500 kronor i månaden. Men det var för lite, fick jag veta.

Vid det laget hade Marie Szili blivit misstänksam. Men hon spelade med för att se hur konversationen skulle utvecklas, och för att ha mer på fötterna vid en eventuell polisanmälan.

– När jag frågade hur mycket pengar som var lagom, svarade han 10 000 kronor. Då blev det helt klart för mig att det inte var en seriös person, och allra minst Sebastian Stakset, säger hon.

Barnhemmet i fråga skulle ligga i Falun, trots att bilderna som bedragaren skickade, och som Världen idag har tagit del av, helt klart var tagna i utlandet.

Marie Szili fick instruktioner att skicka pengar med betalningsappen Swish, till ett nummer med brittiskt landsnummer. Dessutom ombads hon skicka foton på sig själv.

När hon inte gjorde detta, blev bedragaren märkbart irriterad.

– Jag fick veta att jag skulle komma till helvetet för att jag inte lydde instruktionerna och ”Guds ledning” via den här personen. Då hade han också slängt sig med olika bibelord. Det är riktigt hemskt, säger Marie Szili.

”Den som sår sparsamt får sparsamt från Gud och den som sår rikligt får rikligt från Gud”, skrev personen bland annat.

– Till slut skrev jag att personen var en bedragare som inte skulle blanda in Gud och Jesus i sina falska ”uppenbarelser”. Sedan blockerade jag kontot och gjorde en polisanmälan, säger Marie Szili.

Sebastian Stakset har själv flera gånger – första gången för två år sedan – varnat på Facebook för att bedragare använder hans namn och bild för att lura människor att donera pengar, ofta genom direktmeddelanden på Instagram eller Facebook, men även via Whatsapp.

Han påpekar vidare att han bara har en enda artistsida på Facebook och ingen privat Facebook-profil, samt ett enda konto på Instagram. 

Så gör du vid pengabedrägeri

Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

Anmäl till polisen.

Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

Avbryt all kontakt med den som lurat dig. Ta inte konktat med okända personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen och Instagram

Var uppmärksam på

Personer som ber dig om pengar utan att känna dig personligen.

Konton som representerar företag, organisationer eller offentliga personer som inte är verifierade.

Meddelanden eller inlägg med dålig stavning och grammatiska misstag.

Källa: Polisen och Instagram

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier