Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

”Be till himmelens Gud om vatten”

Kristna bönder är lika hårt drabbade av torkan som alla andra, och skördar nu sina trädor för att avhjälpa bristen på foder. Men de tror att Gud kan vända krisläget. – Gud har skapat ordningen som råder. Men vi tror också på en Gud som hör bön. Och därför vädjar vi till de kristna att be om regn från himmelens Gud, säger Herbert Nyman, mjölkbonde och ordförande i Kristna bönder.

Nyheter · Publicerad 14:46, 9 jul 2018

Kombinationen av varmare väder än normalt och mindre regn under försommaren och sommaren har orsakat extrem torka i Sverige. Lantbrukare tvingas nödslakta djur och fodret väntas ta slut alldeles för tidigt. Just nu utreds förskottsutbetalningar, krisstöd och lättnader i regelverken.

Samtidigt förhandlar regeringen med EU om krisstöd.

– Läget är exceptionellt, sa Christina Nordin, generaldirektör vid jordbruksverket, vid en pressträff tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, på måndagen.

Herbert Nyman, mjölkbonde med 160 djur norr om Piteå, berättar om en förtvivlan bland kollegor och trossyskon.

– Det akuta är att få ihop foder till djuren för att klara vintern. Det är mycket stor oro ute bland bönderna. Det är ett unikt krisläge, säger han.

– Längst upp i norr fick vi lite regn kring midsommar. Men den första grässkörden gav ungefär 60 procent av en normal skörd, så frågan är hur återväxten blir till nästa skörd.

I början av juni gav Jord­bruks­verk­et tillstånd att skörda och låta djur beta på mark som normalt sett inte ska få nyttjas vid den här tiden på året, antingen för att ekologiska värden ska skyddas eller för att marken behöver ligga i träda.

Herbert Nyman menar att beslutet är klokt, men påpekar att det blir en tillfällig lättnad.

– Det blir ändå ekonomiskt tufft för många denna vinter. Dessutom är slaktköerna redan väldigt långa, så det är svårt att bli av med djur på ett bra sätt. Jag skulle säga att det är förtvivlat för en del bönder, säger han.

När styrelsen för Kristna bönder möttes i förra veckan bad de för situationen. Men de tror att fler behöver förenas i bön.

– Som kristen bonde tänker jag att Gud har skapat naturen; han har denna kaosordning i sin hand, vilket också omfattar vädret, säger Herbert Nyman.

– Men vi tror också på en Gud som hör bön och kan gripa in. Därför vädjar vi till de kristna att de tar till sig situationen och ber om regn från himmelens Gud.

Men Herbert Nyman tror också att torkan kan ses som en särskild uppmaning till de kristna.

– Det är en fundering jag har i mitt hjärta: för Gud sker inget av en slump och detta kan också handla om att Gud söker efter ett folk som kommer nära honom och är bedjande för landet, och då inte bara om regn, säger han.

Krisläget, menar han, säger också något om hur sårbart Sverige är när det gäller livsmedelsförsörjning. Sverige är självförsörjande till cirka 50 procent och nu i år skärps läget ytterligare.

– Sverige har haft ett visst överskott av spannmål. Men nu vänds det till underskott, och även om det kommer regn så är skadan redan skedd. Det kommer att behövas import, och det kommer att bli väsentligt dyrare.

Det akuta är att få ihop foder till djuren för att klara vintern. Det är mycket stor oro ute bland bönderna. Det är ett unikt krisläge.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...