Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

FOTO: AP / SCANPIX / SIMON DAWSON BBC’s etiska råd vill ersätta ”före Kristus” och ”efter Kristus” med ”före vår tideräkning” och ”vår tideräkning”. Rådet menar att, eftersom företaget är förpliktigat till att vara neutralt och då duger det inte att använda Kristus. På bilden BBC presentatör Fardad Farahzad, presenterar nyheterna i bolagets persiskska nyhetsprogram, från studio i London. Foto: AP / SCANPIX / SIMON DAWSON

BBC vill slopa Kristus – kritikerna rasar

Först var det Australien. Nu slår anrika BBC in på samma linje och tar bort Kristus ur tideräkningen. Detta för att inte förolämpa eller stöta bort icke-kristna, som den officiella förklaringen lyder. Men tankarna stöter på hårt motstånd – av toppnamn inifrån.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 okt 2011

Det är företagets etiska råd som vill ersätta "före Kristus" och "efter Kristus" med "före vår tideräkning" och "vår tideräkning". Detta, menar rådet, eftersom företaget är förpliktigat till att vara neutralt och då duger det inte att använda Kristus.
Men det här har fått ledande BBC-namn att gå i taket.
– Det är ingen som har föreslagit mig detta, och den som gör det, kommer att få ett kärnfullt svar, kanske allt för kärnfullt för att kunna delas med tidningens läsare, säger till exempel James Naughtie, en av programledarna i BBC:s inflytelserika radioprogram "Today", till tidningen The Daily Telegraph, enligt National Post.
Hans kollega John Humphrys är av samma uppfattning. Han kan över huvudtaget inte se några problem med "före" respektive "efter Kristus" eftersom de flesta lyssnare begriper dessa uttryckssätt.

Andrew Marr, som har ett tv-program om politik varje söndagsmorgon i BBC One, säger att han ingalunda tänker överge de gamla uttrycken, eftersom han vet vad de betyder.
– Däremot vet jag inte vad "vår tideräkning" är, säger han.

Och Londons borgmästare, Boris Johnson, presentatör av en BBC-dokumentär om romarna, skräder inte orden när han talar om vad han anser. Om nu inte BBC vill utgå från Kristi födelse i dateringen av händelser, tycker han att företaget borde slopa västvärldens dateringssystem över huvudtaget.
– Kanske borde BBC i stället använda den buddhistiska kalendern, som säger att det är år 2 555 efter det att Herren Buddha uppgick i nirvana. Eller så kunde man ta till en version av den gamla romerska kalendern och utropa att detta är det fjärde året av Silvio Berlusconis fjärde konsulat. Man kunde också tänka sig att det är år 13 400 000 – eller vad det nu kan vara – sedan Big bang, är bara några av hans radikala förslag.
– Vi säger inte att det är 2011 för att det är 2011 år sedan den kinesiske kejsaren Ai efterträddes av Pi eller för att det är 2011 år sedan Ovidius skrev Ars amatoria. Det är 2011 år sedan Kristi (förmodade) födelse. Jag protesterar mot den här förändringen därför att den avspeglar en patetisk, urvattnad, vänstervriden förlägenhet över tusentals år av västvärldens kulturella dominans, dundrar Boris Johnson vidare.

De nya tankarna har dock vunnit gehör i flera BBC-program och en talesman för företaget säger att det är frivilligt att använda de religionsneutrala uttrycken.


Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se


Fotnot: På engelska ska man alltså ersätta "Before Christ", BC, "före Kristus" och "Anno Domini", AD, egentligen Herrens år, "efter Kristus" med BCE, "before common era" och CE, "common era", "före vår tideräkning" och "vår tideräkning".

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16