Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Glädjen är stor bland de flyktingar som samlas till gudstjänst på söndagarna. Flera hundra av flyktingarna har kommit till tro genom Tommasos och Barbara Pipitones arbete på Sicilien. Foto: Privat

Båtflyktingar möter Jesus på Sicilien

Mitt i nöden bland de tusentals båtflyktingar som kommer till Italien finns missionärer som når dem med evangeliet.– Det är många fler som vill komma på våra gudstjänster än vi kan ta emot, berättar pastor Tommaso Pipitone.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 maj 2015

I den lilla staden Petrosino på Sicilien bor pastorsparet Tommaso och Barbara Pipitone, som i flera år arbetat med att hjälpa flyktingar och ge dem evangeliet. Det började med att en vän som arbetade inom kustbevakningen bad dem om hjälp med biblar på olika språk till flyktingarna.

– Vi åkte dit med biblar och han frågade om vi ville komma och hjälpa till bland flyktingarna. Då började vi dela ut material i flyktinglägren och nu har vi delat ut 15 000 biblar och Nya testamenten, berättar Tommaso över telefon, tolkad från italienska till engelska av hustrun Barbara.

Paret Pipitone upplevde att det här inte var någon tillfällig insats utan att det här var vad de skulle ägna sig åt.

– Vi fattade ett beslut att vi vill vara där vi kan hjälpa till, säger Tommaso och citerar Bibeln, från Jakobs brev 4:17: "Den som vet vad som är rätt att göra, men inte gör det, för honom är det synd".

De insatser som görs för flyktingarna, både materiellt och andligt, välkomnas också av de stadigt växande flyktingcentren. Nu kan det komma tusentals flyktingar på en enda dag, och behoven är enorma.

– Förra helgen kom runt 6 000 flyktingar i vår region och senaste helgen runt 1 000. Många center ringer till oss när det kommer nya flyktingar och ber om kläder och skor till dem, och då kan vi också ge dem biblar. På många platser får vi hålla bibelstudier och de ansvariga accepterar att vi tar med flyktingar till vår kyrka. Vi har kontakter med 46 flyktingcenter och omkring 600 av flyktingarna har tagit emot Jesus, berättar Tommaso.

Den stora flyktingströmmen ger också problem, då flyktingcentren inte längre rymmer dem alla, påpekar han.

– Lägren är så fulla att nu frågar de på hotell och vandrarhem om de kan ta emot flyktingar.

Men det är långt ifrån alla båtflyktingar som tar sig till Europa. För många av de desperata båtflyktingarna tar drömmen om ett nytt liv slut i Medelhavet. Nära nog dagligen kommer rapporter om drunkningsolyckor, den gångna helgen var det ett 40-tal som miste livet utanför Sicilien.

– En av våra kristna bröder var med och hjälpte till ombord på en båt som skulle ta hand om flyktingarna, men många av dem dog när de kastade sig i havet. Många av dem kan inte simma, men när de ser hjälpen komma tänker de sig inte för utan kastar sig i havet. Det är en sorglig verklighet.

Många av de afrikanska flyktingarna är kristna och längtar efter att få gå till en kyrka. Tidigare har Tommaso och Barbara tagit med sig flyktingar till en italiensk kyrka, men nu är de så många att de håller möten enbart med afrikanerna.

– I början var de fem personer, i går (läs: i söndags) var det 120 personer i kyrkan. Många vill komma men vi kan inte ta emot alla.

Tommaso förklarar att de har två minibussar med nio sittplatser som de använder för skjutsar till kyrkan och att det blir många resor fram och tillbaka till flyktingcentren för varje gudstjänst. Glädjen är också stor över att kunna få gå i kyrkan.

– När jag kom till ett center i går klockan sju på morgonen stod de utanför och väntade på mig och hoppade av glädje.

Bland de flyktingar som kommit till tro finns bland andra flera muslimer från Gambia.

– En man frågade varför vi gör det här för muslimerna, med tanke på vad Islamiska staten gör mot kristna. "Varför hjälper ni oss?" undrade han. Jag kunde bara svara att Jesus skulle ha gjort detsamma för mig, säger Tommaso.

Han blev sedan kristen, med hjälp av några nigerianska kristna i flyktinglägret.

– Han har mycket problem med muslimer som bråkar med honom, och som sagt att de ska döda honom. Men han har gjort känt att han nu är kristen, han har fått ett halsband med ett kors som han bär, och han har en bibel på bordet vid sin säng i rummet som han delar med sex-sju muslimer. Vi har fått ge honom en ny bibel tre gånger, för de har bränt biblarna för honom, berättar Tommaso.

Tommaso och Barbara försörjer sig genom att arbeta som egenföretagare på vinterhalvåret, för att kunna ägna sig helt åt flyktingarbetet under sommaren.

I början betalade de själva för biblar och annat material som de delade ut, sedan har de fått hjälp av organisationer i Tyskland och Österrike, och nu även från Bible for the Nations.  Men behoven är långt större än vad de kan möta, inte minst behövs det mer biblar på olika språk, som arabiska, urdu och tigrinja.

– Vi behöver också ett större fordon, och kläder och skor. När flyktingarna kommer är deras skor ofta förstörda av vatten, säger Barbara.

Volontärer som kan göra en insats, och stå för sina egna kostnader, är också välkomna.

– Nu har vi två unga män från Österrike som hjälper oss, men vi behöver mer hjälp.

Roul Åkesson är direktor för Bible for the Nations, som arbetat i 25 år med bibelspridning. Nu har de ett särskilt fokus på att nå flyktingarna och bidrar med biblar på flera språk.

– Vi har skickat biblar i två omgångar, bland annat tusen helbiblar på arabiska, 300 på farsi och 300 på urdu. Vi har skickat 2 000 Nya testamenten på engelska, som många av de afrikanska flyktingarna talar, och 800 på somaliska. Nu trycker vi 10 000 NT på amhariska och lika många på tigrinja, samt 10 000 helbiblar, för flyktingar från Etiopien och Eritrea. Vi försöker så gott vi kan med de gåvor vi får att skicka ner så mycket biblar som möjligt, berättar Roul Åkesson. Han vill också uppmuntra tidigare missionärer och andra att åka ner till Sicilien under en period och hjälpa till.

– Det är en fantastisk möjlighet att göra en insats, det finns hur mycket som helst att göra.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Barbara och Tommaso Pipitone har i flera år arbetat med mission bland båtflyktingar. Foto: Privat

Tack, Uppdrag Granskning, för samtalet ni öppnat för

Ledare SVT:s Uppdrag Granskning lät sig inte kväsas. Trots att de under Stockholm Pride fick ta emot den negativa utmärkelsen ”Rosa tisteln” av RFSL för... lördag 12/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Förbud är den nya liberala friheten

Ledare Sveriges skolväsende vilar på en nära tusenårig kristen grund. Det senaste halvseklet har suddat ut det mesta av kristet innehåll, men... torsdag 10/10 11:55
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Alltså är det livsviktigt att alla troende inser att det är vad livet handlar om, att berätta om Jesus.

Inför söndag 1 Kung 17:17–24Upp 2:8–11Luk 7:11–17Ps 107:18–22 Denna helg i kyrkoåret har den enorma titeln: Döden och livet. Det är en titel som väcker känslor...