Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ellinor Grimmark är en av de båda barnmorskor som nu nomineras till till Martin Luther King-priset. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Barnmorskor nomineras till Luther King-pris

Barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen, som båda utkämpar ett juridiskt slag om rätten till samvetsfrihet inom vården, har nominerats av Svenska evangeliska alliansen till Martin Luther King-priset.

Nyheter · Publicerad 15:13, 27 sep 2017

Grimmark och Steen, som vill kunna arbeta som barnmorskor utan att tvingas medverka vid aborter, borde få Martin Luther King-priset anser SEA. Priset delas ut i januari varje år till en person eller grupp som arbetar för och inspirerar till fred och rättvisa.

Bakom Martin Luther King-priset står Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

– Martin Luther King påminde flera gånger om vikten av att följa samvetets röst snarare än populära och bekväma ställningstaganden när han kämpade för svartas medborgerliga rättigheter. Ett välkänt citat från honom lyder: ”det kommer en punkt när man måste inta en position som varken är trygg, artig eller populär; utan man intar den för att ens samvete säger att det är rätt”. Mot bakgrund av detta menar vi att barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen förtjänar att tilldelas Martin Luther King-priset, säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för SEA, i ett pressmeddelande.

Under sommaren lämnade Grimmark och Steen in ett klagomål mot Sverige till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Vi som har haft möjlighet att göra vapenfri tjänst i samband med den allmänna värnplikten kan i dag känna tacksamhet till de många ”samvetsömma” män som fängslades när de protesterade och vägrade bära vapen. På liknande sätt representerar Grimmark och Steen de inom barnmorskeyrket som uteslutande vill stå i livets tjänst och inte tvingas gå emot sitt eget samvete. Trots att de i grunden har kämpat för en erkänd mänsklig rättighet har de nekats fortsatt anställning och dessutom utsatts för ett massivt mediedrev, säger Rudenstrand.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...