Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Barnmorskeförbundet vill ändra i de internationella etiska riktlinjerna för barnmorskor för att stänga dörren till samvetsfrihet. På bilden syns en kvinnlig sjuksköterska utanför Södersjukhusets huvudentré. Foto: Hasse Holmberg/TT

Barnmorskeförbundet vill ändra i etisk kod

En "religiös rörelse" använder internationella etiska koden för barnmorskor för att försöka införa samvetsfrihet, påstår Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund i ett mail som Världen idag tagit del av. Vi kan nu avslöja att förbundet vill ändra i koden för att helt stänga dörren till samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 sep 2015

Världen idag berättade i fredags om de internationella etiska riktlinjerna för barnmorskor som ger rätt att avstå från att "delta i aktiviteter för vilka de hyser djupt moraliskt motstånd".

Men de svenska vårdförbunden ville inte kännas vid att detta handlar om samvetsfrihet och rätten att avstå från att medverka vid aborter. Vårdförbundet hävdade att formuleringen handlade om till exempel kvinnlig könsstympning, Barnmorskeförbundet hänvisade till oetisk forskning.

Men 2014 gjordes ett tillägg i den internationella etiska koden i direkt anslutning till formuleringen om "djupt moraliskt motstånd". Där står det att barnmorskor som av samvetsskäl inte kan medverka vid en viss aktivitet ska hänvisa kvinnan till en annan utförare.

Världen idag har ställt frågan till Vårdförbundet om man vidhåller att detta inte gäller samvetsfrihet, samt hur formuleringen att hänvisa till en annan utförare går ihop med påståendet att det skulle handla om kvinnlig könsstympning. Vid denna tidnings pressläggning hade inget svar inkommit.

Vid den internationella organisationen för barnmorskor, ICM (International Confederation of Midwives), vill man först inte prata om hur formuleringen i den etiska koden ska tolkas. Till sist går Nester Moyo, med titeln Senior Midwifery Advisor, med på att ge en kommentar.

Hon menar att det handlar om globala riktlinjer men att de måste implementeras i enlighet med enskilda länders lagar. Det som finns med i den etiska koden ska ses som rättigheter, men huruvida detta kan ske beror på den lokala kontexten, menar hon.
I övrigt vill hon inte svara på frågor kring hur man ska tolka formuleringarna om rätten att avstå vissa moment.

Världen idag har dock tagit del av ett mejl som Ingela Wiklund, ordförande för svenska Barnmorskeförbundet, skickat till flera personer inom ICM efter att Världen idag ställt frågor om de etiska riktlinjerna.

Wiklund skriver att hon vet att: "En (religiös) rörelse mot aborter" försöker använda ICM:s etiska kod i samvetsfrihetssträvan.

I mejlet skriver hon också: "Barnmorskor i Sverige som arbetar med aborter har ett problem med den internationella etiska koden för barnmorskor". Hon säger sig förstå varför koden är formulerad som den är, men upprepar att den skapar problem.

Ingela Wiklund vidhåller sedan i ett mejl till Världen idag att den etiska koden alls inte berör abortfrågan utan: "oetisk forskning, tvång mot patienter som tvångssterilisering, eller andra handlingar som strider mot kvinnans önskan eller behov".

Hon menar också att såväl i Sverige som internationellt tolkas inte kodens formuleringar som något kopplat till samvetsfrihet vid aborter.

Ingela Wiklund svarar inte på frågan hur formuleringen kan handla om oetisk forskning när det uttryckligen står i koden att man ska kunna hänvisa en kvinna vidare till en annan utförare.

Angående Wiklunds påstående om en religiös rörelse som försöker utnyttja koden skriver hon:
"När det gäller vilka det är som arbetar för att få till en samvetsklausul i svensk vård tror jag att du känner till detta lika bra som jag".

Hon är dock tydlig med att Barnmorskeförbundet vill ändra i de internationella etiska riktlinjerna just för att man inte ska få intrycket att dessa berör samvetsfrihet kopplat till abort.

"Barnmorskor i vårt land som arbetar med abortvård har framfört att de tycker att den internationella koden bör skrivas tydligare dvs. att den inte omfattar rätten till att neka abortsökande kvinnor vård", skriver hon i mejlet till Världen idag, som har sökt Ingela Wiklund för att ställa följdfrågor, men utan framgång.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier