Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Förlossningen på SUS. Foto: Johan Nilsson/TT

Barnmorskeförbundet slöt upp bakom S-politik

Svenska Barnmorskeförbundet är enligt sin egen webbplats en ”partipolitiskt obunden självständig organisation”. Trots det valde man att ställa sig bakom Socialdemokraternas valkampanj ”Min kropp, mitt val” som bland annat tar strid mot vårdnadsbidrag och samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 10:59, 11 sep 2018

Barnmorskeförbundet är en sammanslutning för barnmorskor och barnmorskestuderande. Det är en yrkesgemenskap, inte en åsiktsgemenskap och man kan därför anta att förbundet består av personer med vitt skilda partipolitiska preferenser. Just därför betonar Barnmorskeförbundet på sin webbplats att man inte tar partipolitisk ställning.

Men nyligen ställde sig förbundet bakom Socialdemokraternas kampanj i valrörelsen; ”Min kropp, mitt val”. På partiets kampanjsajt kan man läsa att S ska ”stå upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Oavsett om attacken kommer från religiösa eller politiska extremister”.

På webbplatsen finns också ett klipp där Margot Wallström (S) hyllar regeringens politik och menar att man är det första landet i världen med en ”feministisk utrikespolitik”.

En som till en början var tveksam till att Barnmorskeförbundet skulle ansluta sig S-kampanjen är Catharina Zätterström, tidigare vice ordförande i Barnmorskeförbundet och som nu sitter nu i etiska rådet.

– Mia Ahlberg (ordförande i Barnmorskeförbundet) menade dock att vi i dessa viktiga frågor – att inte ändra abortlagen och inte införa en samvetsklausul – är beredda att samarbeta med alla partier som driver de frågorna. Vi är en partipolitiskt oberoende organisation och jag tycker att detta också framgått i intervjuer.

Hur tror du att förtroendet för Barnmorskeförbundet påverkas för de medlemmar som inte röstar på Socialdemokraterna?

– Vi betonar som jag sa att vi är en partipolitiskt obunden organisation. Men vi måste ta bladet från munnen och ta ställning i de här frågorna. Sverige har en av världens bästa abortlagar. Om det här hindrar folk att rösta på Sverigedemokraterna så står jag personligen absolut bakom det. 

Finns det andra exempel på när Barnmorskeförbundet ställt sig bakom partipolitiska utspel?

– Det har aldrig funnits. Men det har aldrig varit en sådan här situation tidigare eller ett parti som drivit de här frågorna. Vi har haft politiker med oss förut, Göran Hägglund (tidigare KD-ordförande) har hållit tal på en av förbundets konferenser. Det betyder inte att vi uppmanar till att rösta på KD. Men nu finns det ett parti som driver de här frågorna. 

I kampanjen ingår också kritik mot SD:s syn på pappamånaderna, sambeskattning och vårdnadsbidrag, varför har Barnmorskeförbundet en åsikt i de frågorna?

– Det har vi egentligen inte, men jag ser inga problem med att det ingår i kampanjen, säger Catharina Zätterström.

Vi betonar som jag sa att vi är en partipolitiskt obunden organisation. Men vi måste ta bladet från munnen och ta ställning i de här frågorna.