Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Barnmorskan Linda Steen blir sakkunnig i abort och samvetsfrihet på organisationen Människovärde. Foto: Eva Janzon

Barnmorskan Linda Steen får ny roll

Barnmorskan Linda Steen blir ny sakkunnig i abort och samvetsfrihet på organisationen Människovärde. Hon är bekant för många efter de omtalade barnmorskemålen.

– Jag hoppas kunna bidra med engagemang, energi och en och annan ny tanke eller infallsvinkel till organisationen, säger Steen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 16 dec 2020

Den ideella föreningen Människo­värde hälsar barnmorskan Linda Steen välkommen som sakkunnig i abort och samvetsfrihet.

Linda Steen är redan bekant för många i Sverige efter barnmorskemålen, då hon och barnmorskan Ellinor Grimmark åberopade samvetsfrihet för att slippa medverka vid aborter. Deras fall var även uppe i Europa­domstolen, men de nekades prövning.

Sedan fem år tillbaka jobbar Linda Steen i stället med förlossnings- och BB-vård i Norge.

– Som sjuksköterska hittade jag aldrig rätt i vården, men jag älskar att jobba som barnmorska. Att få stödja, guida och hjälpa före, under och efter en förlossning är mitt i prick för mig. Jag älskar mitt jobb, säger hon i ett pressmeddelande.

Om åren då de omtalade barnmorskemålen pågick säger Linda Steen att det var en ”spännande, overklig och skrämmande tid”. Hon betonar att samvetsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet som bör respekteras i en öppen demokrati. På en arbetsplats måste utrymme finnas för olika livssyn, menar hon. 

Bland kollegorna i Norge möter hon förståelse för behovet av samvetsfrihet i samband med aborter. De har, enligt Steen, svårt att förstå varför Sverige hellre väljer att ge yrkesförbud än att organisera arbetet. 

– Vi på Människo­värde är så glada att Linda Steen nu kommer in som sakkunnig. Hennes erfarenhet, kunnande och energi kommer att vara värdefullt för organisationen, säger Cecilia K Björfjell, verksamhetsansvarig på Människo­värde.

– Jag hoppas kunna bidra med engagemang, energi och en och annan ny tanke eller infallsvinkel till organisationen, säger Linda Steen.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00