Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Barnmorskan Linda Steen blir sakkunnig i abort och samvetsfrihet på organisationen Människovärde. Foto: Eva Janzon

Barnmorskan Linda Steen får ny roll

Barnmorskan Linda Steen blir ny sakkunnig i abort och samvetsfrihet på organisationen Människovärde. Hon är bekant för många efter de omtalade barnmorskemålen.

– Jag hoppas kunna bidra med engagemang, energi och en och annan ny tanke eller infallsvinkel till organisationen, säger Steen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 16 dec 2020

Den ideella föreningen Människo­värde hälsar barnmorskan Linda Steen välkommen som sakkunnig i abort och samvetsfrihet.

Linda Steen är redan bekant för många i Sverige efter barnmorskemålen, då hon och barnmorskan Ellinor Grimmark åberopade samvetsfrihet för att slippa medverka vid aborter. Deras fall var även uppe i Europa­domstolen, men de nekades prövning.

Sedan fem år tillbaka jobbar Linda Steen i stället med förlossnings- och BB-vård i Norge.

– Som sjuksköterska hittade jag aldrig rätt i vården, men jag älskar att jobba som barnmorska. Att få stödja, guida och hjälpa före, under och efter en förlossning är mitt i prick för mig. Jag älskar mitt jobb, säger hon i ett pressmeddelande.

Om åren då de omtalade barnmorskemålen pågick säger Linda Steen att det var en ”spännande, overklig och skrämmande tid”. Hon betonar att samvetsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet som bör respekteras i en öppen demokrati. På en arbetsplats måste utrymme finnas för olika livssyn, menar hon. 

Bland kollegorna i Norge möter hon förståelse för behovet av samvetsfrihet i samband med aborter. De har, enligt Steen, svårt att förstå varför Sverige hellre väljer att ge yrkesförbud än att organisera arbetet. 

– Vi på Människo­värde är så glada att Linda Steen nu kommer in som sakkunnig. Hennes erfarenhet, kunnande och energi kommer att vara värdefullt för organisationen, säger Cecilia K Björfjell, verksamhetsansvarig på Människo­värde.

– Jag hoppas kunna bidra med engagemang, energi och en och annan ny tanke eller infallsvinkel till organisationen, säger Linda Steen.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00