Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Barnmorskan: Därför stämmer jag landstinget

- Man måste kunna jobba inom vården utan att tvingas att medverka till att avsluta människoliv, säger barnmorskan Linda Steen som nu stämmer landstinget i Sörmland.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 sep 2015

Linda Steen förlorade en kontraktsanställning vid Nyköpings lasarett i Sörmlands landsting när hon meddelade att hon åberopar samvetsfrihet för att inte behöva medverka vid aborter.

Hon fick anställningen mot bakgrund av den barnmorskebrist som råder i landstinget och inte minst i Nyköping.
- Jag skulle få studielön under utbildningen och sedan jobba två år vid kvinnokliniken.

I mars hörde Linda Steen av sig till arbetsgivaren.

- Jag hade förstått under utbildningens gång att de sena aborterna görs på förlossningen. Jag vill jobba med förlossningsvård och BB-vård och har aldrig haft en tanke på jobba att jobba med gynekologi. Men eftersom de sena aborterna är väldigt få till antalet och alltid planerade går det säkert att organisera, tänkte jag.

Men svaret blev att man inte hade för avsikt att arbeta med samvetsklausul, och att hon inte skulle få jobb alls. Trots försök från Lindas sida att hitta en lösning stoppades hon från en anställning.

- Jag kontaktade Eskilstuna som också hör till landstinget och är en större klinik för att höra om de hade behov av en barnmorska på BB. Jag preciserade då redan från början att jag inte ville jobba med aborter. De hade jättestort behov och var intresserade och vi bokade en intervju.

Hon blev sedan uppringd av en person vid Nyköpings lasarett som fick reda på att hon nu sökte sig till Eskilstuna. Enligt Linda fick hon då höra att man skulle kolla upp detta eftersom ingen person som vill ha samvetsfrihet ska få arbeta i landstinget.

Snart kom beskedet att hon inte heller skulle få jobba i Eskilstuna.
- Det här är väldigt förvånande när det råder barnmorskebrist, säger Linda Steen som inte vill hålla tyst om det som hänt.

- Man måste kunna jobba inom vården utan att tvingas att medverka till att avsluta människoliv, vi behöver lagstadgad samvetsfrihet i det här landet.
- Det fungerar i andra länder som Norge. Det är okomplicerat om man bara man vill. Här är det uppenbart att man inte vill.

Man yrkar nu skadestånd på 80 000 kronor från landstinget för det man menar är en kränkning av hennes samvetsfrihet.

Fredrik Gustavsson, pressansvarig vid Sörmlands landsting, säger till Världen idag att man avvaktar med att kommentera fallet innan man fått klarhet i exakt vad stämningen avser.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier