– Vi är i akut behov av 714 948 kronor. Vi kan omöjligt bära den här bördan ensamma, säger Carl Johan Grimmark.
Han är gift med Ellinor Grimmark, kvinnan som i flera år har nekats arbete som barnmorska i Sverige på grund av att hon, av samvetsskäl och på grund av sin kristna tro, inte vill utföra aborter.
Tre och ett halvt år med rättsprocesser mot den svenska staten har kostat på.
Tvåbarnsfamiljen flyttade i februari till Norge för att komma bort från det som de upplever som en tidvis hatisk stämning i hemlandet. I ett nytt bostadsområde i lantliga Saltnes i Østfold har de nära till klippor och hav för en promenad med hundvalpen, och till mor och dotters hästar på ett ridcenter.
– Det är en liten idyll vi har flyttat till. Jag är chockad över hur olika man tänker här. Det är så mycket friare och mer avslappnat. Mina arbetskollegor har inte samma åsikter som jag, men det går väldigt bra. De stöttar mig. Det gör de inte i Sverige, säger Ellinor.
– Där är det åsiktsdiktatur, flikar hennes man in.
Sedan 2014 har Ellinor pendlat från hemmet i Sverige till jobbet på sjukhuset i Østfold. Nu är det Carl Johan som pendlar över gränsen för att jobba.
– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vi flyttade när vi gjorde, säger Ellinor.
Då domen i Arbetsdomstolen föll i april, och den var inte till hennes fördel, kändes det skönt att sätta sig i bilen och köra över gränsen till Norge.
– Det medietryck och de trakasserier som har följt på särskilt den sista domen har inte varit roliga. Vi är glada att vi har tagit barnen ut ur Sverige så att de slipper att höra om det från klasskamrater. Att få höra ”jag såg din mamma på tv” slipper de nu, säger tvåbarnsmamman.
Dottern, som är 15 år, läser sista halvåret i svenska grundskolan hemifrån, medan sonen, som är elva, trivs på sin norska skola.
– De är starka barn. De har klarat sig bra. De förstår mycket väl vad jag håller på med och att jag inte har något val. Att detta är något som mamma bara måste göra. Det gör det kanske lättare, även om de har gått igenom svåra saker de med. Det kändes förfärligt att vi inte kunde beskydda dem, men så kom vi på att vi ju kunde flytta till Norge, förklarar Ellinor.
– Jag trivs väldigt bra. Stämningen är mycket bättre här. I Sverige var det tufft på skolan. Lillebror säger att det är bra på den norska skolan, säger Jacqueline, 15.
Då mammans fall slogs upp stort i tidningar och tv hemma upplevde hon att skolkamrater tittade konstigt på henne och ställde frågor.
– En dag var jag tvungen att gå hem för att det blev för mycket för mig, för många frågor som jag inte ville svara på. Pappa hämtade mig. Annars har det gått bra.
Också på ett ekonomiskt plan har kostnaden varit stor. Ellinor har nu förlorat två rättegångar mot Region Jönköping och måste betala totalt 1,64 miljoner kronor för deras rättegångskostnader.
I förra veckan fick paret en faktura på posten med tre veckors betalningsfrist, satt till den 3 juni. Det sista året har paret Grimmark lyckats samla in 925 000 kronor, men det återstår alltså nästan ett lika stort belopp – som måste skaffas fram inom två veckor.
– Det är klart att det är tufft. Vi vet inte hur vi ska få fram pengarna, och överväger om vi måste ta ett lån, säger Carl Johan.
I tisdags skickade de ett brev via e-post till dem som stödjer dem i kampen, samt till svenska församlingsledare med en bön om hjälp att samla in över 700 000 kronor. I brevet avfärdar paret det de kallar rykten spridda av svenska medier om att en amerikansk organisation står bakom hela fallet och att den ska ha lovat att betala alla kostnader.
I januari rapporterade Sveriges Radio att Grimmark stöttades av den amerikanska anti-abortorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF), och hävdade att Grimmarks rättsprocesser är en del av en internationell kampanj för att påverka rätten till abort i bland annat europeiska länder. Sveriges Radio hävdade också att paret får juridiskt och ekonomiskt understöd av organisationen.
– Merparten av donationerna vi har fått har kommit från privatpersoner i Sverige, men också från utlandet. Bakom rättsfrågan står Ellinor själv, och inga andra, skriver paret i sin appell, och tillägger:
– Ekonomiskt bidrag utifrån är en absolut nödvändighet för att vår familj inte ska gå i konkurs och för att frågan ska kunna tas vidare till avslutande omgångar, till EU-domstolen om nödvändigt.
ADF uppmanar på sin hemsida till att donera pengar till Grimmark.
Hur har det varit att uppleva kampen din fru står i, som make, Carl Johan?
– Jag har reagerat kraftigt och blir lite av en vakthund. Jag har varit ganska aktiv i sociala medier, diskuterar och försöker förklara vad som händer. Och så söker jag ekonomiskt stöd, säger Carl Johan.
– Det har känts lite som ”vi mot världen”, säger Ellinor.
Vad har kampen gjort med ert förhållande?
– Den har styrkt oss, men det är också en utmaning att den ene är mycket i ett annat land, säger Carl Johan.
Han spelar i rockbanden Narnia och Jerusalem, och jobbar fortfarande i en musikaffär i Jönköping. Han letar nu jobb i Norge.
– Det är inte lätt. När han är hemma, jobbar jag ofta på nätterna och sover på dagarna, suckar Ellinor.
Hon tänker hur som helst inte ge upp kampen för samvetsfrihet gällande frågor om liv och död i arbetssituationer.
Planen är att i juni lämna in en överklagan till Den europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg. Ellinor tror att hon har goda chanser att vinna i en internationell domstol.
– Jag tror det. När Norge kan ha samvetsfrihet, kan Sverige det, säger barnmorskan.
Hon upplever att den långa rättsprocessen i motvind har gått ut över hennes tilltro till människor.
Hur orkar du stå kvar i den här kampen, år efter år?
– Vi är helt överens om vad vi håller på med. Hade vi inte varit det hade det inte fungerat. Och så tänker jag att det här är ett uppdrag jag har fått, jag känner att det här är vad jag ska göra. Det är en styrka. Men jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle leda till så mycket hat och ilska från människor att jag inte kan avsluta ett människoliv, säger Ellinor.
Hennes kamp är också en kamp för andra som befinner sig i samma situation, men som inte vågar berätta om sitt abortmotstånd. Grimmark har stort stöd i sina jurister, sin stora familj och i folk från hela världen som tar kontakt.
För några veckor sedan hade Carl Johan en konsert med bandet Narnia i Brasilien. I publiken såg han någon som höll ett plakat till stöd för Ellinors kamp för livet.
– Det var helt fantastiskt, säger Carl Johan.
Han upplever att kristna värden är provocerande i Sverige.
– Folk avskyr det. En sådan här sak borde få hela kristenheten att tänka över vilken rätt vi har att stå för det vi tror på, och hur den rätten kommer se ut i framtiden. Kristna borde reagera. Det är tid att stå upp för rätten att yttra sig om sin tro, säger Carl Johan.
Har kampen varit värd det?
– Det får vi se i slutändan. Det är klart att det känns när jag får så pass mycket hat riktat mot min person, inte bara för det jag står för, säger Ellinor.
Varför valde du egentligen att bli barnmorska när du visste att yrket också innehåller momentet att kunna utföra aborter?
– Jag tänkte att det inte krävdes att alla barnmorskor ska jobba med alla uppgifter. Många barnmorskor vill inte arbeta på förlossningen, men det ville jag. Jag trodde inte att det skulle vara några problem att jag inte ville utföra aborter. Jag tänkte också på att Sverige hade skrivit under Europakonventionen och dess punkt om samvetsfrihet, säger Ellinor.