Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Barn under tolv år bör skyddas från religiös utövning

"Finns det ingen rakryggad företrädare för trossamfunden som utan omsvep kan säga ifrån att barn inte får kränkas i religionsfrihetens namn?" Det frågar sig Margó Ingvardsson, före detta riksdagsledamot för Vänsterpartiet, i en debattartikel i Dagens nyheter. Hon anser att barn upp till 12 år ska "fridlysas från religiös utövning i såväl samfund som friskolor". På fredag eftermiddag debatterar hon frågan med pastorn Stefan Swärd i radioprogrammet "Människor och tro".

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 apr 2012

Det är med anledning av den friande domen i exorcismmålet i Borås tingsrätt där en flicka enligt egen utsago utsattes för våld och övergrepp i samband med andeutdrivningsförsök som Ingvardsson skrivit debattartikeln i Dagens nyheter. Hon menar att det är exempel på övergrepp i religionsfrihetens namn och att trossamfunden nu måste säga ifrån. "Att vuxna, fullt tillräkneliga personer i sin trosutövning ´frivilligt´ utför handlingar som övriga samhället finner märkliga och skrämmande, som tungomålstal, falla ner på golvet i spasmer, spritorgier, sexuella handlingar och vidskepliga ritualer är en sak, men barn borde ha ett garanterat skydd att slippa detta", skriver hon och kräver ett skydd från religiös utövning för barn under tolv år.

Sara Blom på tankesmedjan Aeropagen och Eric Muhl, kyrkoherde i Stenungsund, skriver i en replik på DN Debatt: "Jämförelsen mellan ett religiöst missbruk, som Borås tingsrätt prövat, och religionens plats i skolan är långsökt och missvisande. Religionens och livsåskådningens plats i ett barns liv är inte bara skyddad utan även nödvändig för ett barns utveckling. Barn har rätt till religion."

En annan som reagerat på Ingvardssons text är pastorn och författaren Stefan Swärd. Hans replik togs inte in av DN men har publicerats på Swärds blogg. Han framhåller att det aktuella, extrema fallet i Borås är något som kyrkor och kristna ledare tagit kraftfullt avstånd ifrån. "Man känner en isande kyla av gammelkommunistisk religionsfobi i Margo Ingvardssons artikel om att ´Övergreppen på barn i religionsfrihetens namn måste stoppas´. Ingvardsssons gamla partikamrater i Östeuropa ägnade ju mycket energi åt att förtrycka, tortera och mörda religiösa människor under hela kommunisteran", skriver han.

"Att hävda att vi i religiös barn- och ungdomsverksamhet ägnar oss åt förtryck och kränkningar, och att vi inte tar avstånd från sådana beteenden, är djupt okunniga och kränkande påståenden. Kan Ingvardsson namnge något religiöst samfund i Sverige som försvarar något sådant? Religion ska kritiskt granskas. Det är självklart. Men det måste vara måtta och nyans i kritiken. Extrema undantagsfall får inte blåsas upp till svepande generaliseringar över religion i allmänhet eller kristna samfund i synnerhet", slår Swärd fast. Och hans text har väckt intresse från Sveriges radio som inbjudit honom och Ingvardsson till en debatt, den sänds i P1-programmet "Människor och tro" som sänds med start 14.03 på fredagseftermiddagen.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier