Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

"Barn far illa med nuvarande förskolesystem"

Konsekvenserna av dagens förskolepolitik kan bli allvarliga. Det menar Ingvild Segersam, ordförande för riksorganisationen Haro. Att ständigt uppmana föräldrar till att låta barn gå heltid på förskola från ett års ålder är ohållbart, säger hon och påpekar att små barn inte får sina behov tillgodosedda på förskolan.

Nyheter · Publicerad 08:00, 21 mar 2018

Att Sveriges förskolepersonal nu går ut i ett uppror mot situationen i förskolan är välkommet, men inte särskilt förvånande. Det menar Ingvild Segersam, ordförande för organisationen Haro som fokuserar på ”barns behov och föräldrars valfrihet”.

– En politik som uppmanar och betalar för ökad barntid i förskolan, och samtidigt inte tillsätter mer pengar och personal till verksamheten, är dömd att misslyckas, säger hon.

Hon förklarar att hon menar att politiker under många år drivit en politik som ger barn ”rätt” till alltfler timmar i förskolan. Bland annat kan den som är föräldraledig numera låta det hemmavarande barnets syskon gå i förskolan, påpekar hon.

– Politiker ger hela tiden föräldrar signaler som säger: ”Det här med att uppfostra barn, det klarar ni inte själva”.

Bland annat sker detta, enligt Segersam, genom att man lyfter fram gammal svensk forskning som säger att det är bra att börja förskola så tidigt som möjligt. Samtidigt tar man inte hänsyn till modern forskning som visar motsatsen, menar hon.

Resultatet har blivit stora barngrupper, stressade barn och utbränd personal, vidhåller hon.

För att komma tillrätta med problemet och skapa en förskola som ”inte skadar barnen” skulle man, enligt Segersam, behöva dubblera anslagen. Men hon menar att det finns en enklare väg att gå.

– Det finns en prislapp på varje förskoleplats – låt föräldrarna själva bestämma hur denna peng ska användas. Då kan de som vill vara hemma med sina barn, andra kan anlita dagbarnvårdare eller släktingar – eller gå ihop med vänner och passa varandras barn.

Ingvild Segersam tror inte att föräldrar inser hur mycket en förskoleplats de facto kostar.
Att införa en barnomsorgspeng tror hon skulle bli mycket billigare än att öka anslagen till förskolan.

– Hemmet finns ju redan, så man behöver exempelvis inte bygga nya lokaler. Samtidigt sparar man pengar på personal och administration.

Ingvild Segersam skulle vilja se fler beslut som satte barnens bästa i fokus. Bland annat skulle hon vilja se ett tak på barngruppsstorleken och en lagstadgad ledighet för barnen.

– Det är tufft i förskolan. Det är som ett jobb för barnen.

Själv skulle Ingvild Segersam absolut inte kunna tänka sig att sätta en tvååring i förskola om hon hade en.

– Utifrån forskning vet jag att barn behöver en vuxen att spegla sina känslor mot. Känslohanteringen hos barnet är inte tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna lugna sig själv. Om barnet inte får hjälp att hantera känslorna, stänger han eller hon av känslorna.

Ett exempel är, enligt Segersam, att ett barn som gråter och inte blir tröstat slutar att gråta till slut.

– Man ger upp helt enkelt.

Enligt Segersam finns det i dag inte tillräckligt med resurser på förskolan för att varje barns känslor ska bli bemötta. Det kan leda till att barnet får psykiska problem i vuxenlivet, såsom sämre stressreglering och impulskontroll samt brist på empati.

En annan aspekt med förskolan är, enligt Segersam, att den gör att barnets anknytning avbryts.

– Från att ha haft en primär anknytningsperson måste barnet helt plötsligt hitta en ny person att ha trygghet i. Det är inte lätt. Barn mår i de flesta fallen allra bäst av att vara med mamma eller pappa.

Världen idag har varit i kontakt med Socialdemokraterna för att höra, om den förskolepolitik som partiet länge drivit har varit hållbar, men kunde under gårdagen inte få något svar.

Det finns en prislapp på varje förskoleplats – låt föräldrarna själva bestämma hur denna peng ska användas.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier