Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Silicon Valley Bank, samt Signature Bank, kollapsade i slutet av förra veckan. Den svenska pensionsförvaltaren Alecta är en av storägarna som drabbas. Foto: Peter Morgan/AP/TT

Banker kollapsade i USA – Sveriges regering ”på tårna”

Regeringen följer utvecklingen timme för timme efter den oro som problem för några banker i USA har lett till. Det finns beredskap att agera om det skulle behövas, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Nyheter · Publicerad 19:00, 13 mar 2023

I fredags kom beskedet att den amerikanska banken Silicon Valley Bank (SVB) hade stängts av amerikanska myndigheter. Bakgrunden var att banken, som framför allt riktar sig till teknik- och tillväxtbolag, på torsdagen tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust.

Krisen kom som en total överraskning för finansvärlden, men bankens vd valde att agera innan beskedet kom. För två veckor sedan sålde han nämligen aktier för omkring 38,5 miljoner svenska kronor.

Och det är inte den enda bank i USA som kollapsat. I söndags meddelade USA:s finansdepartement, centralbanken Federal Reserve och bankövervakningsmyndigheten FDIC att man stänger den New York-baserade kryptobanken Signature Bank.

Och nu kommer farhågor om att även banken First Republic är på fallrepet. I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street hade två tredjedelar av bankens marknadsvärde raderats ut.

Liksom när det gäller kollapsade SVB och Signature Bank är den svenska pensionsförvaltaren Alecta en av storägarna som drabbas.

Alectas satsning på amerikanska nischbanker tog fart sedan pensionsförvaltaren sålde innehav i svenska Handelsbanken och Swedbank under våren 2022.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att han under helgen har haft kontakt med myndigheterna och Riksbanken för att stämma av utvecklingen efter de amerikanska bankernas problem.

– Hittills ser vi inga spridningseffekter i det offentliga systemet eller det finansiella systemet. Men man måste vara på tårna och vi följer utvecklingen noga, säger han.

Han hävdar att det är mycket svårt att förutspå kriser likt den nu uppkomna, men påpekar att det är viktigt att ha en löpande tillsyn. Och Sverige är bättre rustat nu än vid den globala finanskrisen 2008, enligt finansmarknadsministern.

Det gäller för staten och regeringen att ha beredskap och marginaler att agera om det skulle behövas, påpekar han.

– Och det har vi i Sverige, vi har en budget där vi har marginaler att agera om det blir sämre utveckling och tider än vad man förväntat sig, säger Wykman men framhåller att de som i det här läget pratar om stimulanser och ofinansierade utgifter pratar för en politik som skulle kunna förvärra situationen.

Här gäller det att agera med varsamhet för att kunna vara motståndskraftig om det blir ett sämre förlopp, menar han.

Hittills ser vi inga spridningseffekter i det offentliga systemet.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10