Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Bahrains kung hyllade pro-judisk organisation

Forum för kulturell diplomati (FCD), som leds av Världen idag-skribenten Tomas Sandell, hyllades nyligen av Bahrains kung. Detta skedde när organisationen höll sina första, virtuella, möten med regeringstjänstemän från Bahrain och Förenade arabemiraten.

Nyheter · Publicerad 15:00, 21 okt 2020

FCD kunde öppna sina egna diplomatiska kanaler till Bahrain och Förenade arabemiraten efter de historiska normaliseringsavtalen mellan Israel och de två gulfstaterna. Det berättar Europeiska koalitionen för Israel, som står bakom FCD, och som leds av Tomas Sandell.

Enligt ett nyhetsbrev hölls mötet den 6 oktober, i närvaro av bland andra shejk Khalid bin Khalifa Al Khalifa, ledare för King Hamad Global Centre for Peaceful Coexistence i Bahrain.

Denne läste upp ett brev där kungen av Bahrain, Hamad Ibn Isa Al Khalifa, beskrev FCD som ”ett starkt initiativ och ett viktigt verktyg för fred och samexistens i världen”, och välkomnade organisationen att besöka Bahrain för att diskutera framtida samarbete.

Vid ett separat möte deltog Hend Al Otaiba, direktor för strategiska initiativ vid utrikesministeriet i Förenade arabemiraten. Även han lovordade FCD:s ”förtjänstfulla arbete och försäkrade att FCD har en partner också i Förenade arabemiraten”, skriver Europeiska koalitionen för Israel.

Tomas Sandell och Gregory Lafitte presenterade i dessa samtal FCD:s arbete vid FN, och hur organisationen under de senaste sju åren ”fört samman över hundra nationer för att lära sig om de judiska religiösa helgerna och deras universella budskap till det internationella samfundet”.

– Vår strategi är att uppmärksamma världssamfundet på den judiska kulturens positiva inflytanden runt om i världen i de samhällen som har en judisk befolkning, förklarar Tomas Sandell för Världen idag.

Han menar att en positiv inställning till judisk kultur är en nyckel även i arbetet med att bekämpa antisemitism.

– Med en sådan attityd, att vi ska lära oss mer om den judiska kulturen och hur den har berikat olika samhällen, får man en annan infallsvinkel, säger han, och påpekar att både Bahrain och Förenade arabemiraten tagit steg för att utvidga religionsfriheten.

– Nu när Bahrain och Förenade arabemiraten tagit steget att vilja normalisera relationen till Israel innebär det samtidigt att man visar uppskattning för det judiska folket och för de judiska minoriteterna som finns i båda länderna.

Nu när Bahrain och Förenade arabemiraten tagit steget att vilja normalisera relationen till Israel innebär det samtidigt att man visar uppskattning för det judiska folket och för de judiska minoriteterna som finns i båda länderna.

Forum för kulturell diplomati

Forum för kulturell diplomati (FCD) vill skapa en plattform för att möjliggöra bättre inkludering av Israel och det judiska folket i världssamfundet.

Europeiska koalitionen för Israel, som står bakom FCD, vill skapa bättre relationer mellan Israel och EU, motverka antisemitism, främja kulturellt och ekonomiskt utbyte mellan Israel och EU samt stödja initativ för att araber och judar ska kunna leva sida vid sida i Mellanöstern.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...