Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Bad om förlåtelse för synd mot samer och judar

Samer, judar och romer, förlåt oss! Inför människor och Gud bad de 350 ledarna vid helgens nordiska ledarkonferens i Örnsköldsvik förlåtelse för Sveriges synder.

Nyheter · Publicerad 09:58, 16 maj 2018

Efter Sebastian Staksets predikan på fredagskvällen – om att förlåta och att bekänna sina synder – böjde hela folksamlingen knä inför Gud och bekände synder. Allt under rörda känslor och tårar. 

– Förlåt oss nordiska länder för när Sverige stod tysta och malmen åkte på Sveriges järnvägar ner till Tyskland under andra världskriget, sade Stakset högt i sin bön.

– Förlåt oss, judar, för diskrimineringen Sverige utsatt er för. Förlåt oss, romer, för hur Sverige diskriminerar er och behandlar er illa, bad han och lyfte bland annat också upp samerna i sin bön.

På estraden fanns bland annat ledare från Fjällkyrkan i Kiruna, samer, som fick nu dela med sig av hur de upplevt förtrycket, diskrimineringen och kampen om marken och renskötseln.

– Förlåt oss, samer för allt vi gjort emot er. Men även för tystnaden och att Sverige inte bett om förlåtelse, bad Stakset tillsammans med alla knäböjande konferensdeltagare. 

Fler tårar rann och hjärtan öppnades på vid gavel när bönen togs till en ny nivå. Fyra konferensdeltagare från Island blev inbjudna att leda i bön, och de bad med kraft. 

– Detta har gigantisk profetisk betydelse, sade Håkon Fagervik från Norge, från bönecentret Nordic Harvest Mission i Levanger i respons till det historiska som nu ägde rum.

Han erinrade om hur profeten Daniel i Bibeln bad och bekände sitt folks synder, även om det inte nödvändigtvis var Daniel själv som hade begått synden. 

– Jag tror att det är början på en väckelsevåg, sade en annan av talarna, Stefan Swärd. Det är en mix av förkrosselse, syndanöd, stark lovsång och profetisk bön för nationerna.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...